Preturile terenurilor agricole sunt, de la inceputul anului, intr-o continua crestere. Specialistii in domeniul funciar sunt de parere ca acest lucru se intampla datorita apropierii termenului liberalizarii pietei. Unii dintre acesti specialisti, ca de pilda Achim Irimescu din Ministerul Agriculturii, considera ca „raul cel mare a fost facut”, adica strainii au achizitionat pana acum peste 700.000 de hectare de pamant romanesc, dupa unele surse, iar dupa altele, un milion de hectare (echivalentul a trei judete) se afla in mainile investitorilor straini.
Daca la mijlocul anului trecut se putea cumpara intr-o anumita zona din judet sau chiar din tara un hectar de teren cu 1.500 de euro, in primele luni din 2013 acelasi teren costa 1.700-1.800 de euro. Mai mult decat atat, la nivel national volumul tranzactiilor cu terenuri agricole a inregistrat un plus semnificativ fata de aceeasi perioada a anului trecut. Analistii finaciari considera ca pretul terenurilor agricole este in continua ascensiune, iar acest ritm se va mentine, la noi, si in anii urmatori.
Ungurii cumpara pamant in Salaj
Dupa ce firme din Ungaria au luat in arenda zone intinse din nord-vestul judetului (Camar, Carastelec,Ip etc), incetul cu incetul acestea au trecut la cumpararea terenurilor.Potrivit lui Valentin Duca, specialist in cadrul Directiei Agricole Judetene Salaj, un hectar de teren agricol in judet se vinde cu preturi intre 80 si 120 de milioane de lei vechi. Preturile variaza in functie de calitatea si amplasmentul terenului. Ungurii au cumparat in zona amintita in jur de 400 de hectare. O suprafata deluroasa a fost plantata cu puieti de brazi pentru pomi de Craciun. Localnicii s-au cam minunat de felul investitiei, dar ungurii si-au facut calculele si si-au vazut de treaba. Analistii financiari spun ca nu intotdeauna vanzatorul si cumparatorul declara pretul real. De obicei il micsoreaza pentru a diminua si taxele notariale. Ca o curiozitate, se spune ca cel mai scump pamant din Salaj este in satul Preoteasa, comuna Valcau de Jos. Satul, strabatut de-a lungul de Barcau este asezat intre doua dealuri. Teren arabil aproape ca nu exista. Iar cel care exista se vinde cu 10 milioane de lei vechi arul. Cu siguranta, nu se vor inghesui strainii sa cumpere coclaurile Preutesei.
Cum arata preturile terenurilor agricole in tara si-n UE
Preturile terenurilor agricole de pe piata romaneasca sunt destul de mici, comparativ cu cele din restul Europei si au o variatie mare, deoarece sunt mai multi factori care contribuie la suma finala. Potrivit statisticilor imobiliare, in judetul Timis pretul mediu la care se poate cumpara un hectar de teren arabil este de apoximativ 5.400 de euro. La polul opus avem judetul Caras Severin, unde pretul mediu este de de 1800 de euro. Judetele Satu Mare si Bihor au preturi asemanatoare de 2900 de euro la hectar. Cei care investesc in Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures, pot achizitiona un hectar arabil cu 2.100 de euro.Strabatand putin Europa de mana cu „Eurostat” vom observa ca in Danemarca pretul mediu al unui hectar este cuprins intre 17.000 si 22.000 de euro, iar in Olanda intre 14.000 si 17.000 de euro. In Austria si Germania hectarul de teren agricol poate fi achizitionat cu 9-10.000 de euro. Daca este sa vorbim, in afara Romaniei, de cel mai mic pret, pe acesta il gasim la vecina noastra Ungaria, unde hectarul se teren agricol este cuprins intre 5.000 si 7.000 de euro.
Cei ce detin teren ar trebui sa mai astepte
Potrivit economistului Emanoil Gardan, preturile terenurilor agricole in Salaj si in Romania sunt in crestere. „Cei care detin teren nu ar trebui sa-l vanda acum, recomanda Gardan, deoarece ar putea obtine mai mult in viitorul apropiat”. In opinia lui ,”preturile din acest moment sunt dictate doar de cerere si oferta. „Nu cred ca piata va suferi mari schimbari, chiar daca se va produce liberalizarea pietei funciare din 2014. Cel mult ar putea avea un impact la nivel psihologic. Sa nu uitam ca si pana acum strainii au putut cumpara terenuri agricole prin intermediul unor societati din Romania”, a adaugat Gardan