Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne(MAI) a fost lansat un proiect de lege ce prevede amenzi aspre pentru soferii vitezomani, pentru cei bauti la volan si pentru cei care nu acorda prioritare pietonilor. Amenzile sunt cuprinse intre 1.575 de lei si 7.500 de lei, se arata in proiect. In plus, proiectul propune ca soferii care nu isi platesc amenzile in 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal de contraventie sa ramana fara permis de conducere. Acest proiect urmareste sa modifice Codul Rutier, reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 195 din 2002.
Nerespectarea vitezei legale a fost incadrata intr-o categorie ce prevede sanctionarea mai drastica a soferilor decat pana in prezent. Daca in acest moment excesul de viteza se pedepseste cu amenzi ce incep de la aproximativ 200 de lei, potrivit noului proiect vitezomanii vor plati amenzi cuprinse intre 1.575 de lei si 7.500 de lei. Este prevazut si cazul celor care depasesc viteza maxima admisa cu peste 60 de kilometri la ora. Codul rutier actual contine precizari cu privire la soferii care depasesc viteza legala cu 50 de kilometri la ora. Prin urmare, depasirea vitezei cu 60 de kilometri la ora este o noutate, prevazuta in acest proiect.
Conform proiectului de pe site-ul MAI, amenzi usturatoare vor primi conducatorii auto care nu acorda prioritate pietonilor. Daca in prezent fapta se pedepseste cu amenda intre 300 si 375 de lei, proiectul prevede sanctionarea soferilor cu pana la 7.500 de lei. |oferii depistati bauti in trafic, dar care au o alcoolemie sub 0,8 grame pe litru, potrivit proiectului vor plati si ei amenzi de pana la 7.500 de lei.

Nu ai bani pentru amenda, nu ai nici permis!
Proiectul de pe site-ul MAI prevede „ridicarea permisului de conducere in caz de neplata a amenzilor”. |oferii sanctionati in trafic, care nu achita contravaloarea amenzii in decurs de 90 de zile de la primirea procesului verbal de contraventie, vor ramane fara permis pana cand vor plati amenda. Proiectul prevede in cazul in care conducatorul auto se adreseaza instantei judecatoresti pentru a contesta amenda, aceasta sa nu fie suspendata pana la verdictul instantei.
Acelasi proiect cuprinde modificari despre suspendarea si durata retinerii permisului auto. Impatimitii de viteza vor avea carnetele auto suspendate pe o perioada de patru luni daca depasesc limita legala de viteza cu 60 de kilometri la ora. Depasirea cu 50 de kilometri la ora a vitezei maxime admise se pedepseste potrivit Codului rutier in vigoare cu retinerea carnetului auto pentru 90 de zile. |i soferii care nu acorda prioritate pietonilor risca sa ramana fara permis patru luni. In prezent, acest lucru se pedepseste cu suspendarea permisului pe o durata de 30 de zile.
Proiectul prevede ca pentru o fapta urmarita ca infractiune, dar in urma careia a fost aplicata o amenda administrativa, soferului sa ii fie suspendat permisul pentru patru luni de zile. In cazul unui accident soldat cu vatamare corporala sau cu deces, soferului ii va fi suspendat permisul pentru o perioada de sase luni, daca instanta de judecata il scoate de sub urmarire penala. In prezent, conducatorii auto implicati in accidente grave nu mai au dreptul sa conduca pe drumurile publice.