Blocul C3, iadul din Dumbrava
„Blocul groazei”, blocul de locuinte sociale C3 din Dumbrava, administrat de Primaria Municipiului Zalau, este o problema suficient de veche cat sa poata fi considerata una cronica. Locuitorii din zona se plang de peste zece ani. si nici in viitor nu se intrevede o schimbare majora a situatiei. Ani la rand, reprezentantii Policlinicii Salvosan Ciobanca, locuitorii din zona, dar si Asociatia „ProAdevar” din Zalau au sesizat toate autoritatile locale pe care le-au considerat in masura sa intervina: primarie, politie, jandarmi etc. Zilnic se confrunta cu un comportament neadecvat al romilor ce locuiesc acolo, acte de violenta, mirosuri pestilentiale si decibeli la maxim, atitudine agresiva a locatarilor blocului care tine loc de un mic Bronx al Zalaului.
C3 este sinonim cu viata in mizerie
Blocul C3 din Dumbrava Nord, locuit in majoritate covarsitoare de etnici romi, cazuri sociale, este iadul pe Pamant. Aici, atmosfera sinistra de lagar in care fiecare face ce-l taie capul este completata de mirosuri greu de suportat. Este evident de la o posta ca e plin de microbi si ca vorbim de un focar de infectie. La C3, totul se invarte in jurul gunoaielor. Copiii se joaca in gunoi, iar adultii cauta mancare si obiecte in mormane de resturi. In ciuda temperaturilor scazute, cei mici alearga desculti si despuiati, iar cei „mai norocosi” au cate un pulover pe ei. Toti sunt cu parul claie si cu dare de noroi pe fata, ca niste indieni vopsiti de razboi. Rufe colorate in nuante indoielnice sunt intinse la uscat aproape la fiecare geam. Iar la intrare, usa nu exista. Romii au facut-o bucati si au folosit-o drept combustibil in sobe. In fata blo-cului, pe o portiune de circa zece metri este turnat nisip. Locuitorii din zona ne spun ca primaria a pus nisipi acolo „pentru a astupa mizeriile”.
Una dintre femeile rome ne invita sa vizitam si interiorul. „Veniti sa filmati si inauntru, sa vedeti cum traim noi aici, nu numai de afara!”, spune femeia cu glas de nemultumire. Din capul locului, un reprezentant al celor care fac numeroase plangeri la adresa romilor din C3 ne spune sa fim cu ochii in patru. „Ce veti vedea aici, nu vedeti oriunde!”, ne pregateste omul. Lucru care s-a si confirmat. Holurile lungi si inguste, cu pereti decojiti, sunt lipsite de orice mijloace de iluminat, la fel ca si baile infecte de la capatul coridorului. Romii s-au strans gramada pe langa noi si nu mai contenesc a-si spune pasurile. Fiecare are o nemultumire. „Vrei sa mergi noaptea la WC sa iti faci treburile si te trezesti ca iti da cineva in cap”, ne spune o femeie din coltul unei camere intunecoase.
Gavrila are „toaleta la camera”
Hojda Gavrila este bolnav de inima si, din cauza unor probleme grave la un picior, barbatul se mai misca doar sprijinit de carje. „Mai demult ma duceam pana la baie cum puteam, cu botele, si de fiecare data alunecam si cadeam pe scari”, ne povesteste batranul cu lacrimi in ochi. Acum ne arata galeata de dupa usa, semn ca acolo este baia. „Se mai si bat pe aici ca orbii si nici nu poti sa treci de ei”, completeaza omul. Hojda Gavrila isi duce existenta in acest ghetou de sapte ani de zile, iar in camera are doar lumina naturala. O scurta privire si peisajul iti dezvaluie secretele traiului de aici: mizerie, saracie, foame, boala.
Doi metri si jumatate de persoana
Primaria Municipiului Zalau administreaza blocul C3 din 2002. Prin Hotararea Consiliului Local nr.14 din 21 ianuarie 2002 este aprobata achizitionarea de catre administratia locala a caminului de nefamilisti C3. Potrivit datelor actualizate primite de la primarie, aici locuiesc 96 de familii. Oficial. In realitate insa, numarul persoanelor care se adapostesc in ghetou depaseste cifra de 200. Sunt camere in care locuiesc cate patru – cinci persoane. Un simplu calcul arata ca o camera de 12 metri patrati la cinci oameni inseamna aproape doi metri si jumatate de fiecare suflet. Chiria este in jur de 50 de lei pe camera, pe luna.
Conferinta cu circ pe problemele romilor
La conferinta de incheiere a proiectului „Sanatatea in comunitatea noastra de romi” care a avut loc joi la sediul Policlinicii Salvosan Ciobanca, medicul Petru Ciobanca a schimbat cateva replici dure cu Alin Lacatus, consilier din cadrul Prefecturii Salaj pe problemele romilor. Medicul Ciobanca i-a cerut explicatii consilierului pentru faptul ca nu s-a implicat in rezolvarea proble- melor „railor” din C3. „Eu, cel putin din 2005, de cand sunt la Institutia Prefectului, nu stiu sa se fi adresat vreodata vreo petitie legat in mod direct de acele persoane pe care dumneavoastra le numiti „rai”, desi majoritatea sunt persoane de etnie roma”, gaseste repede scuza Alin Lacatus. Se gandeste consilierul ce se gandeste si aduce si argumente. „Dar, totusi, legat de aceasta situatie, este o problema in exclusivitate a Primariei, deci…nu stiu si nu vad cum ar putea in-terveni Prefectura in aceasta cauza”, spune el. „Deci, domnule consilier, noi vorbim aici de integrare, iar dumneavoastra trebuie sa va duceti sa bateti la usa primarului si sa aduceti in atentia lui acest aspect. Pentru ca nu este normal ca dansii sa nu aiba apa sau curent, nu este normal ca dansii sa arunce cu pungi cu fecale dupa noi si nu e normal sa ne agreseze nici verbal, nici fizic. Daca dumneavoastra aparati „raii” impotriva noastra, a celor care ne comportam normal, atunci inseamna ca nu ati facut nimic!”, ii replica medicul. Totusi, pentru a salva oarecum situatia creata, medicul Ciobanca revine la sentimente mai bune si ii spune consilierului de la Prefectura: „Eu vreau sa fiu un prieten al dumneavoastra si dumneavoastra un prieten al meu, ca impreuna sa ne strangem cu toate asociatiile si sa aratam, nu numai in campaniile electorale, ca putem sa gasim solutii”. Alin Lacatus gaseste din nou o scuza si spune ca pe el nu il privesc campaniile electorale si schimba subiectul, felicitandu-i mai mult sau mai putin ironic pe initiatorii campaniei „Sanatatea in comunitatea noastra de romi!”. „Daca imi dati voie, legat de proiectul dumneavoastra pe care tocmai l-ati finalizat, nu tin decat sa va felicit, desi eu pana in urma cu putin timp nu am avut cunostinta de el, dar asta e mai putin important acum”, incheie Lacatus, care in calitatea lui de consilier al Prefecturii pe problemele romilor a subliniat singur ca nu cunoaste nici situatia din blocul C3, nici demersul policlinicii Salvosan pentru binele romilor.
Romii ii tortureaza pe cei din jur
In C3 sunt 96 de camere, in care vietuiesc peste 200 de suflete. Vecinii ne spun ca jumatate din cei care locuiesc in blocul C3 sunt oameni la locul lor, dar cealalta jumatate face ravagii. Unui locatar al blocului G60, situat vizavi de „blocul groazei”, i-au fost sparte geamurile pentru ca a indraznit sa ii ceara unui rom sa dea muzica mai incet. „Nu face nimeni nimic, Politia Locala vine si mai da cate o amenda, dupa care ei isi continua obiceiurile animalice, iar primaria efectiv nu ne baga in seama”, isi spune pasul un locuitor din zona. Oamenii mai spun ca romii agresivi din C3 au batut copiii din imprejurimi, au dat foc la spatiile verzi, au aruncat cu pungi cu fecale dupa cei care trec prin zona si au spart ambulantele de la spital.
Primaria Zalau a fost amendata
In luna august a acestui an, Asociatia „ProAdevar” din Zalau a inaintat o adresa Guvernului Romaniei, cu privire la „starea deplorabila a blocului C3” in vederea gasirii unor solutii pentru a renova blocul si pentru a elimina focarele de infectie. In textul sesizarii se arata ca „este vorba despre existenta unui focar de infectie ge-nerala, avand in vedere starea de degradare morala a locuitorilor blocului C3, dar si a degradarii in care se gaseste la acest moment blocul de locuinte C3 din Muni- cipiul Zalau”. Prin instiintarea cu numarul 15D/11717 din 09.08.2013, Guvernul Romaniei raspunde solicitarilor asociatiei zalauane: „Referitor la memoriul dumneavoastra, va facem cunoscut faptul ca a fost transmis spre competenta solutionare Ministerului Sanatatii si Institutiei Prefectului juetului Salaj, solicitand luarea masurilor legale ce se impun”, se arata in textul documentului. Alexandru Vascu, presedintele Asociatiei „ProAdevar” Zalau, ne-a declarat vineri ca, in urma acestor demersuri, Primaria Zalau a primit amenda de la Guvernul Romaniei, „pentru faptul ca nu si-a asumat responsabilitatile”.