Porolissum Fest si-a inchis portile si suntem la moment de bilant. Un festival care se individualizeaza prin tematica si realizare la nivel de regiune, asa putem descrie ceea ce au transpus in realitate cei de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau. Aproximativ 1.000 de vizitatori au retrait, pe viu, scene memorabile din istoria vechii capitale romane de la Porolissum. Tematica Festivalului din acest an a readus in fata ochilor participantilor momente de reconstituire istorica – pe fondul schimbarii politice de la conducerea Imperiului Roman, prin moartea imparatului Traian si incoronarea noului imparat Hadrian, granitele imperiului au fost asaltate de barbari.
Pentru recrearea scenelor istorice, cei de la Muzeu au apelat la cateva trupe de reconstituire istorica deja consacrate in manifestarile de gen. Am avut aici vedetele de la Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca, cu dacii, romanii si sarmatii imbracati in echipament militar specific si inarmati dupa toate regulile. Luptele cu gladiatori au fost sustinute de cei din trupa Virtvs Antiqva tot din Cluj. Pe post de sarmati au venit si Lupii Pustei din Valea Ierului, iar Vulturii de la Calata au fost calaretii barbari care au asediat fortul roman. N-au lipsit nici neamurile germanice, intruchipate de Soimii de Argint din Oradea. Iar Salajul a dat si partea lirica a spectacolului istoric, prin Nimfele Daciei din Zalau. Si tot din Zalau au fost cele doua trupe de la Amicii Muzeului – Cohors III Campestris (romanii coordonati de dr. Dan Bacuet) si Lupii Daciei (dacii antrenati de dr. Horea Pop).
Organizatorii au reusit sa implice in recrearea scenelor vechi atat publicul, cat si oficialitati ale judetului. Momentul mortii imparatului Traian odata depasit, romanii au aclamat incoronarea noului imparat, Hadrian. Iar incoronarea acestuia nu se putea face decat de prefectul judetului, Filonas Chis, cea mai inalta oficialitate prezenta la Festival.
Castrul militar de la Porolissum a fost, in urma cu 2000 de ani, ultima metereza a civilizatiei romane in fata lumii barbare. Si primul punct care constituia atractia principala a popoarelor barbare, care incercau fie vigilenta strajerilor Imperiului, fie cautau gloria luptei cu cei mai de temut inamici. Iar scenariul Festivalului a oferit publicului prezent duminica la Porolissum momente pline de emotie si adrenalina – lupte intre romani, daci si sarmati sau germanici, asalturi asupra meterezelor castrului, cavalcadele cavaleriei sarmate, scene impresionante care au parut desprinse din imaginatia fiecaruia sau din filmele istorice. Pasiunea cu care cei din trupele de recreare istorica si-au dus scenariul la bun sfarsit, dar si ecoul provocat de intalnirea directa cu istoria, fac ca la finalul Festivalului sa tragem linia si sa spunem ca merita. Merita sa participi la un spectacol de acest gen si merita fiecare leut investit in Festival. E doar a doua editie si se constata imbunatatiri in organizare, chiar daca putem sa fim carcotasi si sa aflam hibe si aici.
Nu au lipsit nici de la Porolissum tarabele cu suveniruri si nici cele cu mancare si bautura. Bucatarul Mircea Groza a pregatit specialitati romane, din care se infruptau si imparatii: pasare cu sfecla rosie si ierburi aromatice, servita in vesela de lut, cu lingura de lemn, si celebra lipie nedospita. Si daca erai o persoana reticenta la feluri noi de mancare, Mircea Groza a gasit o solutie de compromis – fasolea cu porc, traditionala pentru orice perioada istorica.