iunie 14, 2025
imagine-articol_10885

Pulberi in exces in zona „Voievodul Gelu” si Scolii „Corneliu Coposu”
Cartierul Dumbrava Nord este cea mai poluata zona din oras, sau cel putin asa a fost in primele cinci luni ale acestui an, conform datelor prezentate, ieri, intr-o conferinta de presa, de directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec. Explicatia data de directorul APM pentru aceasta stare de lucruri este situarea cartierului in imediata vecinatate a zonei industriale, dar si faptul ca nu exista – la nivelul municipiului – o statie de monitorizare a poluarii produse de trafic (avem doar una pentru poluarea industriala, amplasata la Statia Meteo), care ar determina, cu siguranta, si alte zone „fierbinti” din punct de vedere al poluarii.
In perioada amintita, in zona Dumbrava s-au inregistrat, astfel, depasiri ale concentratiei maxime admise la pulberi in suspensie si la pulberi sedimentabile, cu potentiale efecte asupra sanatatii umane (iritarea cailor respiratorii si chiar depunerea particulelor in plamani, iritarea ochilor).
Si zgomotul reprezinta, inca, o problema semnificativa de poluare, nu doar a cartierului Dumbrava, ci a intregului oras, problema manifestata mai pregnant in apropierea principalelor artere de trafic. Din cele 236 de masuratori de zgomot efectuate in diverse puncte din trafic in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2009, mai bine de jumatate – 145 – au identificat depasiri ale nivelului maxim admis.
Ploi acide cauzate de seceta
O alta problema de mediu identificata de specialistii APM in aceasta perioada este aparitia ploilor acide, cauzate – potrivit directorului Aurica Grec – si de seceta prelungita din aceste luni, care a dus la acumularea de gaze in atmosfera, antrenarea acestora de apa din precipitatii, favorizand formarea de acizi. Masuratorile, efectuate in cele patru orase din judet, au evidentiat in multe cazuri un pH sub 6 (in conditiile in care pentru apele de suprafata de admite un pH cuprins intre 6,5 si 8,5).
Tot in conferinta de presa de ieri, Aurica Grec s-a referit si la o situatie mai delicata, reprezentata de faptul ca deponia de la Criseni functioneaza in afara legii, din cauza faptului ca „Primaria Zalau a pasat pisica in curtea AVE”. In legatura cu acest subiect vom reveni cu mai multe informatii intr-un numar viitor.
Supravegherea mediului – platita scump
Supravegherea calitatii mediului se realizeaza, in Salaj, prin analize fizico-chimice efectuate in laboratoarele APM, prin inventarierea emisiilor de catre agentii economici, dar si prin cele doua statii automate (una pentru masurarea radioactivitatii, instalata la sediul APM, si alta pentru determinarea poluarii industriale, montata in curtea Statiei Meteo), functionale inca de anul trecut. Costul functionarii unei astfel de statii ajunge, potrivit directorul APM, la cateva milioane de lei pe an.