Problemele financiare si economice nu i-au ocolit anul trecut pe politistii salajeni, care s-au confruntat cu subfinantare la nivel de sistem, ceea ce le-a ingreunat activitatea. Politistii nu au fonduri suficiente pentru materiale, pentru combustibil, pentru dotari, dar nici nu pot sa angajeze personal. Aceste precizari au fost facute ieri de catre seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Salaj, Florian But, in cadrul intalnirii organizate la sediul institutiei pentru prezentarea bilantului activitatii IPJ pe anul 2012, in prezenta oficialitatilor judetului. „Anul trecut s-a reformat serviciul de ordine publica. S-au reinfiintat posturile de politie, dar ne confruntam in continuare cu anumite probleme. Avem nevoie de agenti de politie in mediul rural, pentru ca nu este normal ca postul de politie sa functioneze cu un singur agent. In acest moment, la ordine publica sunt vacante 54 de posturi de agenti. Dar, pe langa personalul insuficient, ne con-fruntam cu lipsa materialelor si a dotarilor necesare desfa-surarii activitatii”, a precizat comisarul sef, profitand si de prezenta autoritatilor locale si judetene care pot lua masuri pentru remedierea problemelor.
In timp ce guvernantii au incercat reorganizarea Politiei Rurale prin desfintarea posturilor de politie in 2011, demers care de la inceput s-a dovedit a fi un proiect pagubos pentru oameni si pentru politisti, infractorii nu au pierdut vremea. Ba dimpotriva. Sefii IPJ Salaj spun ca s-a incercat asigurarea strictului necesar pentru interventii, dupa cum reiese din bilant. Dar nu a fost suficient. Si asa s-au redeschis posturile de politie din comune in toamna anului trecut, dar cu aceleasi resurse umane si materiale minime. Agentii de politie au ramas cam aceiasi, pe ici pe colo s-a incadrat cate un agent iesit de pe bancile scolilor de politie.
Referindu-se la desfintarea posturilor de politie din 2011, atat prefectul Filonas Chis, cat si presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, au precizat in fata sefilor de servicii din cadrul IPJ Salaj si a sefilor posturilor de politie din comunele salajene ca asupra politiei s-a facut un experiment nefericit, care nu a dus la o reusita, ci a implicat doar o risipa de resurse.
Mediul rural a fost raiul infractorilor
Politistii au intervenit anul trecut la 3.179 de sesizari venite de la oameni din satele Salajului, inregistrandu-se o crestere cu 447 de infractiuni fata de anul 2011, cand au fost sesizate 2.732 de infractiuni. Furtul a fost principala infractiune sesizata, repre-zentand 41 la suta din totalul infractiunilor inregistrate in mediul rural. Fata de anul 2011 s-au sesizat 1.317 furturi, cu 326 mai multe.
„Cu toate ca au fost intensificate activitatile preventive desfasurate de catre efectivele de ordine publica, lipsa pazei in mediul rural s-a facut resimtita si nu s-a reusit diminuarea sau stoparea furturilor din locuinte, fiind sesizate 380 fapte, printre conditiile favorizatoare numarandu-se si lasarea locuintelor nesupravegheate si neasigurate corespunzator, proprietarii locuind in oras. De asemenea, se inregistreaza numeroase furturi din casele aflate in constructie din proximitatea oraselor. Tot in mediul rural au fost sesizate 12 talharii, un omor, 269 loviri sau alte violente, iar printre infractiunile economico-financiare se numara indeosebi cele de evaziune fiscala si incalcari ale Codului silvic”, se arata in raportul de activitate.
Tiganii au ras padurile
Comunitatile de tigani din comunele salajene au dat de furca si anul trecut politistilor. Politistii au actionat la comun cu jandarmii si padurarii, in baza planurilor comune de actiune „Scutul padurii”. Au fost organizate 544 actiuni si controale, fiind constatate 171 de infractiuni. 95 de infractiuni au constat in taiere ilegala de arbori si 76 de infractiuni de furt de arbori. S-au aplicat 1.378 de sanctiuni contraventionale. 354 dintre acestea pentru incalcarea legislatiei silvice si 1.024 de sanctiuni pentru incalcarea altor acte normative. Actiunile intreprinse de politisti pe acest segment pozitioneaza Salajul pe locul 15 la nivel national, peste media nationala in materie de rezultate.
Prefectul Filonas a spus ieri ca a avut nenumarate discutii cu primarii care au probleme cu comunitatile de romi din Pusta, Dragu, Surduc, Sig, Jibou, si ca trebuie pusa la cale o strategie de actiune, pentru ca acolo problemele se agraveaza”. „Trebuie sa facem front comun. Primarii spun ca politia nu face nimic, iar politia nu poate sa faca totul. Trebuie sa actionam impre-una”, a precizat Filonas Chis.
Politia Rutiera cere camere de supraveghere la iesirile din Zalau
Prevenirea accidentelor rutiere a fost una dintre prioritatile IPJ Salaj. S-au organizat o serie de evenimente de constientizare a soferilor si a pietonilor, insa Vasile Sabau, seful Politiei Rutiere, spune ca ar trebui sa se ia masuri pentru fluidizarea si monitorizarea traficului. Una dintre cele mai grave probleme ar fi circulatia pe DN1H, dar si monitorizarea traficului din Zalau. Sabau a cerut primarului Radu Capilna-siu sa ia masuri pentru instalarea camerelor de supraveghere la iesirile din municipiu. 2012 a reprezentat un succes, pentru ca aproape toate comunele salajene, prin intermediul Autoritatii Terito-riale de Ordine Publica (ATOP), au instalat camere de monito-rizare a traficului rutier. Numai comunele Bobota, Crasna, Nusfalau, Cristolt si Sig nu au implementat acest proiect, chiar daca ar fi avut impact si asupra reducerii ratei infractionalitatii.
Primarul Zalaului spune insa ca se vor lua masuri si in municipiu si spera ca noul „sistem inteligent” de semaforizare, care include si supraveghere video, sa nu fie „prea destept”, incat sa incurce mai tare traficul decat sa ajute. „Sa vedem in ce masura camerele vor fi suficient de performante sa ne ajute la un climat ridicat de siguranta. Dupa ce vor fi puse toate in functiune, vom vedea care nu functioneaza corespunzator. Acelea vor fi inlocuite si vom incerca sa acoperim si zonele nesupravegheate. Sunt destule probleme, sunt stabilite prioritati, dar agenda dumnea-voastra o stabilesc de cele mai multe ori cetatenii”, a precizat primarul.
170 de accidente grave pe soselele Salajului
Pe parcursul anului 2012, in ciuda activitatilor de prevenire a accidentelor rutiere, s-au produs 170 de accidente grave de circulatie. Sunt, totusi, mai putine cu 18 fata de anul 2011. In urma acestor evenimente din trafic si-au pierdut viata 20 de persoane, mai mult cu trei fata de anul anterior, iar alte 202 persoane au fost grav ranite. In Salaj s-a diminuat riscul rutier sub aspectul consecintelor tragice, daca se raporteaza situatia la cea nationala. Nici unul dintre accidente nu s-a soldat cu dosare intocmite pentru autori necunoscuti, desi au fost 20 de accidente in care autorii au parasit locul faptei. Acestia au fost identificati ulterior.
Cele mai multe accidente au avut loc pe fondul vitezei excesive sau neadaptarea acesteia la conditiile de drum, conducere sub influenta bauturilor alcoolice, depasiri neregulamentare, defectiuni tehnice, adormire la volan sau conducere fara permis. In 90 la suta din cazuri a fost vina conducatorilor auto.