Pentru a preveni delicventa juvenila si victimizarea minorilor, politistii de proximitate vor fi prezenti in jurul tuturor unitatilor de invatamant din orase.
Politistii de proximitate vor fi ajutati de jandarmi si de politistii locali, in actiunile lor privind cresterea gradului de siguranta in Unitatile de invatamant.
Zona scolilor si a gradinitelor va fi supravegheata de patrule de politie, care sa vegheze la siguranta copiilor. De asemenea, la fiecare scoala vor fi afisate datele de contact ale politistului de proximitate.
Pentru rezultate cat mai bune in privinta prevenirii delicventei juvenile si a victimizarii minorilor, politistii vor colabora indeaproape cu directorii de scoli, profesorii si dirigintii, pentru a fi informati cu privire la aparitia unor stari tensionate, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, comisarul Constantin Dida, ofiter coordonator politie de proximitate.
Patru scoli cu grad de risc ridicat in Salaj
Impreuna cu managerii de scoli, politistii vor clasifica unitatile de invatamant in functie de gradul de risc: ridicat, mediu sau scazut. Anul trecut, in Salaj, patru unitati au fost considerate cu grad de risc ridicat. Acestea sunt Grupul Scolar „Mihai Viteazul”, Grupul Scolar „Voievod Gelu”, Centrul Social pentru Copii cu Handicap (fosta Scoala numarul 13) si Grupul Scolar „Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei. Majoritatea unitatilor de invatamant sunt considerate insa cu grad scazut de risc. Politistii spun ca in ultimii ani nu au fost semnalate cazuri de infractiuni grave in scoli sau in preajma lor, cele mai des intalnite fiind furturile, mai ales cele de telefoane mobile, si lovirile.
Politistii rutieri vor fi prezenti si ei in preajma unitatilor de invatamant, in special la orele cand in zona acestora se formeaza ambuteiaje: dimineata intre 7.30 si 8.00 si dupa amiaza, intre 15.30 si 16.00. Adica la orele la care parintii vin sa isi aduca sau sa isi ia de la scoala sau de la gradinita copiii.