Conducatorii de mopede se vor alege, din 19 ianuarie 2013, cu dosare penale daca nu au permis de conducere. Seful Directiei Rutiere, Lucian Dinita, a anuntat ca posesorii de mopede vor fi nevoiti sa urmeze cursuri si sa dea examen cu politistii de la Rutiera pentru obtinerea permisului din categoria „AM”. „Este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amanata. Incepand cu aceasta zi, oricine va fi prins pe scuter fara permis, va suporta rigorile legii”, a explicat Dinita. Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci, pana la zece ani, iar la fiecare reinnoire, soferii vor fi obligati sa faca un control medical. In prezent, mopedele si triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de scolile de soferi. In tara sunt inregistrate in prezent aproximativ doua sute de mii de mopede, iar posesorii lor mai au la dispozitie cinci luni pentru a-si lua permisul. In luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, incepand din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede si alte vehicule ale caror proprietari sunt scutiti in prezent de aceasta obligatie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare. Seful Directiei Rutiere declara atunci ca, din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de pana la 15 kilowati, precum si pentru motociclete A1 si A2.
Potrivit definitiei date de RAR, se numeste moped vehiculul cu doua, trei sau patru roti a carui viteza maxima, prin constructie, nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc, sau cu un motor electric a carui putere nominala este cel mult 4KW.
De la anul conducem fara permis doar bicicleta
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...