Lungmetrajul „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, este propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina”, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Comisia de votare a fost formata din criticii de film Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Dinu Tanase si Eugen Atanasiu, majoritatea votand pentru filmul lui Corneliu Porumboiu.
Anul acesta, pentru pelicula „Politist, adjectiv”, regizorul a castigat premiul FIPRESCI si Premiul Juriului la sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. „Politist, adjectiv” a primit si Trofeul Transilvania la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta. Totodata, pentru lungmetrajul sau de debut, „A fost sau n-a fost?”, Porumboiu a primit Camera d’Or la Cannes, in 2006.
Presa internationala a intampinat filmul „Politist, adjectiv” cu articole si cronici foarte bune.
Prestigioasa publicatie New York Times scria: „Aceasta meditatie asupra autoritatii si constiintei a rulat in afara competitiei la Cannes, desi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an”.
Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicatia Boston: „Film politist in aparenta, «Politist, adjectiv» se transforma brusc intr-o altfel de investigatie, una despre functie versus filosofie si care are drept element cheie consultarea dictionarului. Nu cred ca, vreodata, definitia unui cuvant a fost, in acelasi timp, plina de suspans si cu adevarat amuzanta, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul sa fie deschis, aducandu-l aproape de maretie”.
In film, Cristi, un tanar politist – interpretat de Dragos Bucur -, refuza sa aresteze un adolescent care ofera hasis unor colegi de scoala. „A oferi” este un lucru pedepsit prin lege. Cristi este de parere ca legea se va schimba si nu vrea sa aiba pe constiinta viata unui tanar pe care il considera iresponsabil. Pentru superiorul lui (Vlad Ivanov), insa, cuvantul „constiinta” are alta semnificatie.
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, productiile eligibile la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina” trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2008 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2009. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.
Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie. Fiecare tara poate avea o singura propunere. Nominalizarile la premiile Oscar 2010 vor fi anuntate pe 2 februarie.
Anul trecut, propunerea Romaniei la premiul Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina a fost „Restul e tacere”, de Nae Caranfil, iar in 2007, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, de Cristian Mungiu.
Cea de-a 82-a editie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010, la Kodak Theatre din Los Angeles.