Sensibile la problemele cu care se confrunta populatia, primariile din cele patru orase ale judetului propun ca in anul 2010, taxele si impozitele locale pe care le au de platit persoanele fizice si agentii economice sa nu fie majorate decat cu rata inflatiei, asa cum se stabileste prin hotarare de guvern. Totusi, vor fi si dari al caror cuantum va fi majorat mult mai mult, cum este taxa de spectacole, ce va creste de 6-7 ori
Legea da dreptul autoritatilor locale sa creasca aceste dari cu pana la 20 de procente peste valorile stabilite de stat. In 2009, de altfel, Consiliul Local Zalau a impus dari cu 5 la suta peste nivelul prevazut de Executiv.
“Data fiind starea sociala a zalauanilor, propunem consilierilor ca taxele si impozitele locale aferente anului 2010 sa nu creasca peste nivelul impus de guvern. Traim intr-o perioada in care problemele financiare apasa pe umerii celor multi, cand rata somajului creste de la o luna la alta, iar tot mai multi cetateni sunt beneficiari ai ajutoarelor sociale. O astfel de majorare este oportuna doar in conditii de crestere economica, nicidecum in situatia actuala”, ne-a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau. Proiectul de hotarare va fi dezbatut in sedinta de Consiliu Local la inceptul lunii viitoare si, sustine prim-edilul, “este mai mult ca sigur ca va fi aprobat in forma actuala”.
INFLATIA CAUZA MAJORARII
Zalauanii nu scapa, totusi, de majorarea birurilor, nu de alta dar noile valori de impozitare valabile pentru 2010 sunt mai mari cu aproape 20 de procente. Mai exact, in cazul cladirilor din materiale rezistente si racordate la utilitati, valoarea de impozitare va ajunge la 806 lei/metru patrat, de la 669 lei, in timp ce la constructiile din lemn, piatra naturala ori chirpici, cresterea este de 37 de lei. Astfel, proprietarul unui apartament de 50 de metri patrati, situat in zona B a municipiului (ex. cartierele Dumbrava, Bradet etc.) va scoate din buzunar aproape 93 de lei, fata de 77 de lei cat a platit pe anul in curs.
Impozitul pe teren sufera, si el, modificari. Din 2010, cuantumul taxei pe terenul intravilan destinat spatiilor de constructie si situat, spre exemplu, in cartierul Meses, se va majora de la 1.450 lei/hectar, la 1.519 lei. Cu 7 lei in plus pe fiecare hectar vor plati cei care au teren in Stana, in zona D. Pentru terenurile arabile, livezile, viile, pasunile ori fanetele situate in intravilanul ori extravilanul municipiului, cresterile sunt mai domoale, fiind cuprinse intre 3 si 8 lei/hectar.
In cazul impozitului pe mijloacele de transport, s-a instituit o taxa anuala in functie de capacitatea motorului. Spre exemplu, pentru o masina de 1.400 cmc, impozitul va fi de 56 de lei, de la 49 de lei, in timp ce proprietarul unui autoturism de 1,9 litri va avea de platit 180 de lei, cu 20 de lei mai mult decat in prezent.
FACILITATI PENTRU CAZURILE SPECIALE
In an de criza, administratia a decis sa acorde contribuabililor o serie de facilitati fiscale. Astfel, cei care isi achita anticipat si integral obligatiile, pana la 31 martie 2010, vor beneficia de o bonificatie de 10 la suta. O mana de ajutor este intinsa si familiilor al caror venit este sub nivelul salariului minim pe economie ori consta in exclusivitate din indemnizatie de somaj sau ajutor social. Reducerea acordata acestora, pentru impozitele pe teren si cladiri, variaza intre 10 si 50 de procente, in functie de numarul membrilor familiei.
Pentru familiile care detin o singura locuinta, in care isi au domiciliul si copii cu invaliditate de gradul I sau II sau handicap grav sau accentuat, se acorda o reducere de 50 la suta. Tot jumatate din obligatia fiscala vor plati si familiile in care unul din soti este incadrat in gradul II sau III de invaliditate. In schimb, cazurile de invaliditate de gradul I vor fi scutite de la plata.
LA VOIA CONSILIERILOR
Si primarii celorlalte trei orase din judet propun ca taxele si impozitele sa nu depaseasca nivelul stabilit de guvern, in conditiile in care, spun ei, intr-un an de criza, majorarea acestor obligatii fiscale ar fi un atentat grosolan la veniturile oricarei familii. Astfel, cu voia consilierilor locali, cetatenii din Jibou, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei ar putea plati biruri cu “doar” 20 la suta mai mari decat in prezent.
Vesti proaste pentru discoteci
Vor ramane la nivelul acestui an cele mai multe taxe pentru eliberarea de autorizatii si certificate. Printre exceptii se numara taxa de autorizare a serviciului in regim taxi, a carei valoare se reduce de aproape trei ori, sau taxa anuala de autorizare pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica, ce creste cu pana la 400 de lei. Si taxa speciala pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie perceputa populatiei va ajunge la 0,7 lei/persoana/luna, de la 0,65 lei.
2010 aduce noutati nu tocmai pe placul patronilor de videoteci si discoteci, pentru care taxa de spectacole datorata bugetului local creste de 6-7 ori. In schimb, hotelierii se vor bucura de reducerea taxei specifice, de la 5, la 3 la suta din tariful de cazare. Pentru utilizarea domeniului public pentru transportul in regim taxi, operatorii vor achita 140 de lei/an/autovehicul, cu 11 la suta mai mult.
Aproape un miliard de euro in plus
Potrivit Codului Fiscal, taxele si impozitele locale sunt indexate o data la trei ani, luandu-se in calcul rata inflatiei. Prin majorarea aplicata incepand de anul viitor, Guvernul estimeaza ca vor fi atrase venituri suplimentare de peste 970 milioane de euro.