Microintreprinderile care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio, in baza unei hotarari aprobate de Guvern, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in luna aprilie, ca firmele suspendate nu trebuie sa mai plateasca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.
Actul normativ a fost aprobat in sedinta din 9 septembrie, dar a intrat in vigoare abia joi, 15 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Conform actului normativ aprobat de Executiv, persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, au obligația sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepția celor care și-au suspendat activitatea.
Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligația de a depune la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune o cerere insoțita de certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care rezulta suspendarea activitații.
Firmele deja exceptate au obligatia de a depune o noua cerere insoțita de actele doveditoare, cu cel puțin 15 zile inainte de data expirarii perioadei de exceptare de la plata taxei, pentru a putea beneficia in continuare de aceasta facilitate. In situatia in care termenul este depașit, firmele in cauza sunt obligate la plata taxei radio incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea, cu excepția cazului in care, dupa aceasta perioada, intervine dizolvarea.
Hotararea pune in acord legislatia care reglementeaza in prezent incasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din luna aprilie. In mod concret, doua firme din Cluj au obtinut in instanta, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anularea obligativitatii achitarii taxei radio. Astfel, firmele care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio.
Intr-un document semnat de ministrul Justitiei si obtinut de MEDIAFAX, Guvernul este insa atentionat ca instanta a anulat obligatia platii atat pentru taxa radio, cat si pentru serviciul public de televiziune si se recomanda extinderea exceptiei si pentru taxa TV. „Pentru respectarea intocmai a hotararii instantei de contencios administrativ si pentru asigurarea unei coerente legislative in materia incasarii taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv de televiziune, propunem ca proiectul sa vizeze si modificarea corespunzatoare a articolului 3 din HG 978/2003” (privind taxa pentru televiziunea publica-n.r.), se arata in documentul semnat de ministrul Justitiei si anexat hotararii de guvern.
Ministrul a atentionat totodata Guvernul ca solutia exceptarii de la taxa radio se propune a fi aplicabila doar pentru persoanele juridice cu sediul in Romania care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, desi posibilitatea suspendarii temporare a activitatii este recunoscuta tuturor societatilor comerciale si nu numai celor care se incadreaza in categoria microintreprinderilor.
In prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microintreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numarul de subunitati) si de 30 lei pentru firmele cu sediul in Romania, altele decat microintreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum si pentru sucursalele, agentiile si reprezentantele companiilor straine.
Taxa radio este incasata prin intermediul companiei Electrica
In vara acestui an, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a angajat o firma de recuperare a creantelor restante din taxa radio, dupa ce in 2008 a demarat un program de identificare si impunere la plata a persoanelor juridice care nu achitau aceasta taxa.
SRR are inregistrati 5 milioane de platitori de taxa radio, din care peste 4,94 milioane de persoane fizice si circa 300.000 de persoane juridice, potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX de presedintele-director general al SRR, Maria Toghina, in februarie 2009.
Societatea Romana de Radiodifuziune a incheiat anul trecut cu un profit de 258.065 de lei, cu venituri totale de 367,2 milioane de lei si cheltuieli de 366,5 milioane de lei. Din totalul veniturilor, 53% au fost colectate din taxa radio, ceea ce inseamna o suma de circa 194,1 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul 2008. Actul normativ a fost aprobat in sedinta din 9 septembrie, dar a intrat in vigoare abia joi, 15 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.