Cand vine vorba de comasarea primariilor cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori, politicienii salajeni invoca dreptul fiecarui cetatean de a avea asigurate servicii publice accesibile.
Deputatul PNL Mirel Talos a abordat vineri problema legata de comasarea comunelor cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori, aratand ca o modificare a limitelor teritoriale nu se poate face fara consultarea cetatenilor printr-un referendum si a argumentat ca in felul acesta este pusa in pericol asigurarea serviciilor publice pentru cetateni. Secretarul de stat pentru relatia cu Prefecturile, Mihai Capra, a anuntat la 1 septembrie, la Satu Mare, ca la fel cum se reorganizeaza judetele, ar trebui create unitati administrativ teritoriale mai mari, care sa-si asigure functionarea si „sa poata deveni centre efective de administrare a teritoriului”. „Sunt la ora actuala primarii cu numar foarte mic de cetateni, sub 1.500 chiar. Cam 70 la suta din primariile rurale nu-si pot asigura functionarea din taxele si impozitele pe care le primesc. Sa stai numai cu gandul ca trebuie sa primesti bani de la bugetul de stat numai pentru functionarea acestei institutii, nicidecum sa te gandesti la alte investitii, e clar ca e un lux pe care nu ni-l permitem la ora actuala”, a declarat Capra. Acesta a spus ca limita minima de 5.000 de locuitori care apare intr-un proiect de lege nu s-ar impune, pentru ca sunt anumite jude-te cu localitati foarte indepartate si nu ar fi firesc ca oamenii sa fie purtati pe drumuri, ci deciziile privind reorganizarea trebuie luate in functie de specificul zonei. „In ultima perioada, in ultimii cinci ani, foarte multe comune s-au divizat, s-au separat, mai mult pe interese si orgolii locale decat pe chestiuni administrative”, a precizat secretarul de stat. Proiectul legislativ privind comasarea primariilor a fost lansat de PDL in toamna anului trecut si repus pe tapet odata cu propunerea de regionalizare.
Doar doua comune salajene au peste 5.000 de locuitori
In cazul in care comunele cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori ar fi comasate, numai doua comune din Salaj si-ar pastra actuala configuratie teritorial-admi-nistrativa. Este vorba despre comuna Crasna, cu un numar de 6.373 de locuitori, si comuna Sarmasag, care numara 6.547 de suflete. Alte patru comune salajene numarau, la recensamantul din 2002, o populatie de peste 4.000 de locuitori: Balan, Bobota, Pericei si Surduc. Cea mai mica populatie este in comuna Treznea, unde convietuiesc doar 1033 de oameni iar la Zalha, populatia comunei numara la ultimul recensamant 1177 de locuitori. Astfel, 49 de comune din judetul nostru ar trebui sa se comaseze pentru a cores-punde normei de 5.000 de locuitori pe unitate admi-nistrativ-teritoriala. La recensamantul din 2002, populatia rurala a judetului Salaj numara 149.708 oa-meni. Impartind aceasta populatie la criteriul de 5.000 de locuitori pe comuna, ramanem cu aproximativ 30 de comune in Salaj.
Mirel Talos vrea referendum local
Partidul National Liberal, prin vocea deputatului Mirel Talos, considera ca propunerea de reducere a numarului de primarii reprezinta „inca o dovada a lipsei de profesionalism care caracterizeaza actuala guvernare, fiind doar o alta stratagema politica a puterii, la fel ca si regionalizarea”. „Reamintim, ca si in cazul dezbaterii despre desfiintarea judetelor, ca potrivit Legii referendumului si Legii administratiei publice locale trebuie organizate referendumuri in cazul modificarii limitelor teritoriale ale unitatilor teritorial-administrative, este obligatoriu consultarea cetatenilor”, a declarat deputatul salajean in conferinta de presa sustinuta vineri. In opinia liberalilor, inainte de a vorbi de o reducere semnificativa a numarului de comune din Romania, trebuie sa avem in vedere mai intai „dreptul fiecarui cetatean de a avea asigurate servicii publice nationale si locale complete, diversificate, de calitate si accesibile”.
Prefectul nu crede in comasarea comunelor
Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj, crede ca o astfel de masura ar fi benefica din considerente economice, insa nu si din punct de vedere al accesabilitatii. „Daca privim lucrurile din punct de vedere economic, ar fi o masura benefica, insa din punct de vedere al accesabilitatii nu ar fi benefic pentru cetateni. In judetul Salaj majoritatea localitatilor sunt mici si la distante mari, de aceea nu cred ca aceasta este cea mai buna solutie”, a declarat prefectul. Pe de alta parte, Vegh sustine ca „avem in Romania orase cu 2.000 de locuitori si acolo un primar de oras are un salariu mult mai mare decat un primar de comuna cu 5-6.000 de locuitori” si trebuie puse in balanta si aceste aspecte daca vrei sa faci o „reforma reala”. In ce priveste reorganizarea teritorial-administrativa, prefectul Vegh spune ca, potrivit constitutiei, „se face pe baza de referendum”.
Sandu Bercean: „In Franta sunt comune fara niciun locuitor”
Presedintele Asociatiei Comunelor filiala Salaj, Sandu Bercean, da exemplul unitatilor administrative din Franta care au fost infiintate pe criterii istorice si traditionale si nimeni nu-si permite sa desfiinteze o comuna chiar daca este nelocuita. „Exista in Franta 36 de comune care nu au nici un locuitor, dar au primarie cu aparat propriu. De obicei acestea sunt zone cu case de vacanta, care sunt populate numai la sfarsit de saptamana. Din cele 36.000 de comune ale Frantei, 32.000 sunt cu o populatie sub 2.000 de locuitori. In Franta numarul locuitorilor dintr-o unitate administrativa, in medie, este de 1800, pe cand la noi media locuitorilor dintr-o astfel de unitate este de 6.400”, explica primarul comunei Mesesenii de Jos.