Lista serviciilor medicale decontate bolnavilor va fi limitata. Se infiinteaza casele de asigurari private. „Cel care nu isi permite o asigurare obligatorie, nu are nici acum acces la toate medicamentele si serviciile cele mai scumpe”, spune seful CAS Salaj, Claudiu Barsan.
Guvernul a aprobat la mijlocul lunii septembrie scrisoarea de intentie incheiata cu Fondul Monetar International (FMI), in urma evaluarii din perioada iulie-august. Guvernul se angajeaza in fata FMI sa revizuiasca lista serviciilor medicale decontate bolnavilor si, treptat sa privatizeze sistemul de sanatate. Prin privatizarea serviciilor medicale, Guvernul intelege introducerea asigurarilor private de sanatate, inclusiv infiintarea caselor private de asigurari de sanatate. Reforma din sistemul sanitar a pus pe butuci mare parte a serviciilor decontate in acest moment de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Incepand de la co-plata, la lista medicamentelor eliberate gratuit sau compensat, pana la analize medicale si programe nationale de sanatate, toate vin in defavoarea pacientului. „Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de Guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sanatate neesentiale si costisitoare, care urmeaza sa fie aplicat anul viitor cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale. Serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurari suplimentare, inclusiv asigurari private”, se precizeaza in document. In plus, Guvernul a mai promis revizuirea listelor cu medicamente acordate gratuit sau compensat, precum si revizuirea preturilor de decontare a medicamentelor. Infiintarea caselor de sanatate private se doreste a fi o solutie la finantarea deficitara a actualului sistem sanitar. Fiecare pacient isi va incheia o asigurare medicala privata daca va dori sa beneficieze de servicii de calitate. La ora actuala, o mare parte din servicii sunt decontate de CAS, dar in limita bugetului. La privat, pacientul va beneficia de servicii in functie de cotizatia platita.
Claudiu Barsan: „Urmeaza sa fie infiintate casele de asigurari private”
Directorul CAS Salaj, Claudiu Barsan, este de parere ca din ceea ce se strange la Fondul National al Asigurarilor de Sanatate, nu pot fi subventionate toate serviciile medicale. Tocmai din acest motiv „CNAS trebuie sa contureze un pachet de servicii de baza care sa fie suportat din Fond, urmand ca cine vrea si isi permite mai mult, sa se asigure in sistemul privat, urmeaza infiintarea caselor de asigurari de sanatate private. Din ceea ce stiu, se lucreaza la acest pachet de servicii de baza, inca nu se stie ce servicii va cuprinde si ce nu. Asigurarea privata nu va fi obligatorie, iar cel care nu isi permite o asigurare obligatorie, nu are nici acum acces la toate medicamentele si serviciile cele mai scumpe”, a precizat seful CAS Salaj.
Ligia Marincas: „O necesitate”
Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, este de parere ca revizuirea pachetului de servicii medicale nu este o noutate si este necesara. „Se discuta de mai multa vreme de revizuirea pachetului de servicii medicale. Este o necesitate impusa pe de o parte de fondurile limitate disponibile, iar pe de alta parte, de nevoile de servicii medicale tot mai crescute ale populatiei. Rolul esential va fi in a defini «serviciile esentiale», astfel incat, acestea sa corespunda, macar in parte, asteptarilor populatiei, solutionand problemele medicale cu care aceasta se confrunta in mod curent.
Este important ca, odata cu stabilirea acestor servicii esentiale, sa se asigure cadrul legal pentru asigurarile private de sanatate si sa se favorizeze asigurarile private de sanatate. Procesul va trebui sa curga in tandem asa incat, o parte din servicii sa poata fi acoperite prin asigurarea privata. Aspectul e sensibil, deoarece depinde, in buna parte, si de mentalitatea populatiei, care considera ca daca plateste contributia la asigurarile de sanatate ar trebui sa aiba acces la tot ceea ce inseamna servicii medicale pe piata. Infiintarea si dezvoltarea caselor private va depinde foarte mult de modul in care populatia va accepta garantiile pe termen mediu si lung oferite de un fond privat de sanatate”, a precizat seful DSP Salaj.
Pro si contra
Unii salajeni sunt de acord cu privatizarea asigurarilor si serviciilor medicale, atata timp cat sunt tratati eficient. „Nu m-ar deranja sa platesc o asigurare privata atata timp cat stiu ca beneficiez eu de bani, prin servicii medicale. Va spun sincer ca acum platesc asigurare medicala, dar cand am nevoie de asistenta medicala scot bani din buzunar. Totul costa la noi, mai ales sanatatea”, spune Camelia M. din Zalau.
„Nu sunt de acord sa platesc inca o asigurare. Am 20 de ani de munca si am platit asigurari. Oricum nu beneficiem de gratuitate cand ajungem in spital pentru ca exista o vorba: numai la medici sa n-ajungi”, este de parere Mihai T.din Zalau.
Se privatizeaza sistemul sanitar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...