Uniunea Social Liberala a depus la Senat o initiativa legislativa care presupune reducerea pragului de prezenta la referendum. Propunerea legislativa apare in contextul in care USL a initiat dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei. Printre semnatarii proiectului de lege se numara deputatii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache si deputatul PC Bogdan Ciuca. Initiativa USL-ului prevede ca pentru validarea unui referendum sa fie necesara prezenta a 30 la suta din cetatenii cu drept de vot. In prezent legea stipuleaza ca un referendum este validat daca la urne se prezinta 50 la suta plus unu dintre alegatori. „Am depus un proiect pentru modificarea Legii 3/2000, Legea referendumului, care contine doua noutati. Prima dintre ele se refera la cvorumul de participare la referendum, in sensul ca acesta sa fie scazut de la 50 la suta la 30 la suta. Cea de a doua conditie se refera la faptul ca rezultatul unui referendum sa fie validat daca nu mai putin de 25 la suta din populatia cu drept de vot s-a pronuntat cu „da” sau „nu”, in functie de specificul referendumului. Deci, cele doua conditii sunt cumulative pentru validarea unui referendum(…) Eliminarea pragului de 50 la suta prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie”, reiese din declaratia deputatului PSD, Florin Iordache.
Capilnasiu ar spune „da” si pentru demiterea presedintelui si pentru modificarea Constitutiei
Presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, sustine aceasta initiativa. „In conditile in care este nevoie de modificarea Constitutiei este nevoie de o alta gandire in ceea ce priveste modul de desfasurare al referendumului. Pentru demiterea presedintelui as spune „da” acestei modificari a legii referendumului, iar pentru validarea viitoarei Constitutii este deasemenea necesara aceasta modificare a legii referendumului”, ne-a declarat ieri Capilnasiu.
Mirel Talos ar merge chiar mai departe din respect pentru alegatorii care vor ceva in tara asta
Deputatul PNL Mirel Talos ne-a explicat ieri ca un referendum ar trebui sa fie valabil cu numarul de cetateni care participa. „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa existe nici un fel de conditie la participare. Ar trebui ca orice referendum, la fel ca si alegerile, sa fie valabil in functie de cati cetateni participa. La referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu au participat si au votat „DA” aproape opt milioane de romani, iar aproape noua au stat acasa. Impotriva oricarei logici si a bunului simt, cei care au stat acasa si-au impus punctul de vedere impotriva celor care s-au prezentat la vot. Se presupune ca in democratie trebuie sa participi la vot, nu poti fi mai putin important decat cel care sta acasa. Asadar, indiferent de cati participanti sunt, fie ca e scrutin de alegeri sau referendum, trebuie sa fie valabil cu numarul de cetateni care participa, pentru ca ei sunt cei care vor sa isi spuna punctul de vedere. Sunt de acord cu aceasta modificare legislativa a referendumului”, ne-a declarat Talos.
Lucian Bode sugereaza modificari inedite, in deradere
Presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, vede aceasta initiativa a USL-ului ca fiind inca o preocupare a aliantei pentru activitati irelevante. „Este o aberatie marca USL. Ne-am putea astepta la o a treia conditie, 51 la suta sa fie barbati si 49 la suta sa fie femei. Din pacate USL ocupa agenda cu probleme de acest gen, cand de fapt ar trebui sa se ocupe de problemele din economie. USL nu face altceva decat sa scada la un nivel foarte redus increderea in clasa politica. Pe viitor vor vrea sa modifice iar legea referendumului si sa scada prezenta la vot la 10 la suta. Parerea mea este ca ar fi trebuit sa se faca o dezbatere corecta pe fond. Sa se discute inainte despre aceasta initiativa”, ne-a declarat ieri Lucian Bode.
La referdumul de anul trecut pentru demiterea presedintelui Basescu, din numarul total al cetatenilor cu drept de vot, care se ridica la 18.292.464, la vot s-au prezentat 46,24 la suta din romani. 87.52 la suta dintre cei care s-au prezentat la vot, adica 7.403.836 de persoane, au votat DA, pentru demiterea lui Basescu, iar 11,15 la suta, adica 943.375 de persoane, au votat NU, imoptriva demiterii. Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe 21 august 2012, invalidand referendumul pe motiv ca nu s-a intrunit conditia prezentei la vot de 50 la suta plus unu din numarul total de alegatori.