Dupa ce trei ani de zile Sala de expozitii temporare „Vasile Lucacel” a sectiei de istorie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau a fost inchisa, iata, ca, ieri primii vizitatori i-au calcat pragul. A fost un moment festiv prilejuit de vernisajul expozitiei „Armata provinciei romane Dacia Porolissensis”. De ce s-a ales aceasta tematica? Nu intamplator! Directorul muzeului, Corina Bejinariu exlica faptul ca Porolissum ca patrimoniu cultural se afla pe primul loc ca reprezentativitate locala, dar cu valoare regionala si nationala. Expozitia este consacrata civilizatiei romane, unde armata a avut un rol hotarator pentru expansiune, dar si pentru mentinerea linistii in provinciile romane. Despre expozitia in sine a vorbit cercetatorul stiintific Dumitru Gheorghe Tamba, care arata ca armata reprezenta una dintre cele mai importante institutii pentru statul roman. De pilda, la Porolissum existau numerosi soldati pentru ca asezarea se afla la granitele imperiului, dar si pentru faptul ca cetatea era locuita de peste 20.000 de suflete. Desi inainte se presupunea ca provincia Dacia Porolissensis a avut capitala la Napoca, in timp, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Porolissum este capitala provinciei.
„Vulturii Romei” si „Lupii Daciei” in aceeasi sala de expozitie
Potrivit lui Dumitru Tamba, expozitia se adreseaza in primul rand categoriei de oameni tineri, elevilor, prin modalitatea de expunere si reprezentare sub forma de postere, dar si altor categorii de varsta prin aranjamentul obiectelor in vitrinele expozitionale. Cei prezenti la vernisaj au putut admira arme albe, sabii, sulite, varfuri de lance, sageti romane, bile din piatra pentru prastie, dar si obiecte de uz casnic sau podoabe. De asemenea au putut fi admirate elemente vestimentare ale militarului roman reprezentand „Vulturii Romei” sau a soldatului dac regasit in costumatia „Lupii Daciei”.
„Amicii Muzeului” sunt invitati la Roma
O contributie deosebita la realizarea acestei expozitii a avut-o si Asociatia „Amicii Muzeului”, infiintata in 2011. Dan Bacuet, presedintele asociatiei afirma ca „Incercam sa aducem la viata vremurile de mult apuse,in special cele legate de antichitatea romana si dacica”. Rolul primordial al asociatiei este de a sprijini toate activitatile muzeului si de a promova valorile locale si de patrimoniu pe care le detine Salajul. Ca o recunoastere a activitatii Asociatiei „Amicii Muzeului”, membrii ei au primit invitatia de a participa la festivalul international de celebrare a nasterii Romei, care poarta denumirea de „Romae Dies Natalis”. In cadrul festivalului, reprezentantii asociatiei vor prezenta aspecte ale istoriei antice a Romaniei. Acestia vor fi costumati cu echipamente civile si militare atat dacice, cat si romane. Participarea la acest festival constituie o oportunitate deosebita de a promova cultura, valorile de patrimoniu care se afla in judetul Salaj, in special a vestigiilor istorice dacice si romane din Complexul Arheologic de la Moigrad – Porolissum.
In vederea participarii la festivalul de la Roma au fost depuse proiecte culturale la Primaria Municipiului Zalau, Consiliul Judetean Salaj si Ministerul Culturii. „Participarea Asociatiei „Amicii Muzeului” la Roma este o mare realizare, un excelent mod de a promova tot ce inseamna valorile de patrimoniu din Salaj, de a face cunoscuta Romania”, a incheiat Dan Bacuet.