Primul termen al PNL Sălaj pentru depunerea cererilor de candidaturi pentru alegerile locale a fost 15 iulie. Pentru că nu s-au înregistrat doritori pentru toate primăriile, la funcţia de primar în special, termenul s-a decalat cu două săptămâni, până pe 1 august. Co-preşedintele PNL Sălaj, fostul democrat-liberal Lucian Bode, nu a dorit să dea nume de potenţiali candidaţi la cele mai de interes funcţii – primari de oraşe, consilieri judeţeni -, pe motiv că până la 1 august pot apărea candidaţi „surpriză”. „Surprizele” nu vor apărea însă dinafara partidului, cei doi co-preşedinţi arătând că au suficienţi oameni competenţi în PNL pentru a candida pe funcţii publice, mai ales după fuziunea celor două organizaţii judeţene, PNL şi PDL.

Radu Căpîlnaşiu ar vrea la Consiliul Judeţean, dar este candidat provizoriu la Primăria Zalău

Situaţia rămâne incertă în privinţa candidaţilor cu care PNL Sălaj merge în lupta pentru alegerea primarului municipiului, după ce actualul primar şi co-preşedinte al PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, a anunţat că nu mai doreşte să candideze la Primăria Zalău, dar nu exclus o posibilă candidatură la Consiliul Judeţean. De anul viitor, preşedintele Consiliului Judeţean nu se va alege uninominal, ci va fi ales din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni.
Surse din rândul liberalilor ne-au spus însă că Radu Căpîlnaşiu ar fi pus provizoriu pe lista de candidaţi la Primăria Zalău. Deputatul Lucian Bode a ocolit un răspuns direct, spunând că în ce priveşte candidatura pentru funcţia de primar al oraşului reşedinţă de judeţ, aceasta face parte dintr-o „strategie” a PNL Sălaj şi se va anunţa când vor avea o decizie finală.

La Şimleu Silvaniei rămâne Septimiu Ţurcaş, iar la Jibou sunt trei penelişti doritori

La Şimleu Silvaniei este în schimb lmpede că va candida primarul în funcţie, Septimiu Ţurcaş. La Jibou, liberalii promit un candidat cu şanse mari să-i ia locul fostului edil PSD, Eugen Bălănean, al cărui mandat a încetat la ordinul prefectului din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare.
„Pe data de 3 August 2015, în cadrul şedinţei de BPN al PNL, vom prezenta lista candidaţilor la funcţia de primar. Până atunci, pot să vă spun că la Şimleu Silvaniei şi la Cehu Silvaniei avem câte o singură solicitare de candidatură, în vreme ce la Jibou am înregistrat trei solicitări. Candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Zalău ţine de o strategie a PNL, stop_coloana acest anunţ îl vom face la momentul potrivit. În ceea ce priveşte candidaturile la funcţia de primar a celorlalte 57 de localităţi, în mare parte acestea au fost exprimate. Până la şedinta BPN cred că vom avea propunerile definitivate în toate cele 57 de organizaţii comunale. Candidaţii pentru Parlamentul României îi vom desemna după alegerile locale, în funcţie şi de implicarea acestora în alegerile locale”, a declarat Lucian Bode pentru Graiul Sălajului.

Doar cine-i harnic şi munceşte la partid va fi pus pe lista de candidaţi

Paul Maghiu, purtător de cuvânt al PNL Sălaj, ne-a dat câteva detalii, ţinând însă la secret numele posibililor candidaţi. Acesta spune că acolo unde PNL are primari în funcţie, adică în 18 comune, municipiul Zalău şi oraşul Şimleu Silvaniei, în principiu nu se depun candidaturi şi rămân să candideze edilii în funcţie pentru un nou mandat. Purtătorul de cuvânt al PNL spune că s-au mai depus propuneri de candidaturi pentru încă 13 primării, dintre care una pentru Cehu Silvaniei şi trei pentru Jibou, dar şi 20 de solicitări pentru Consiliul Judeţean.
„Până la data de 1 august se continuă centralizarea intenţiilor de candidatură. Apoi, punctual, se vor face evaluări, astfel încât la finalul lunii noiembrie să avem stabiliţi candidaţii pentru alegerile locale din 2016”, ne-a spus Maghiu.
Dacă pentru 33 de comune să spunem că sunt liberali care doresc să ocupe fotoliul de primar, pentru restul de 28 de primării se pare că nu sunt doritori anunţaţi până acum.
Co-preşedintele PNL Sălaj, Lucian Bode, explică după ce criterii vor fi susţinuţi de partid cei ce doresc să candideze pentru funcţii de edili sau de consilieri locali ori judeţeni.
„Acolo unde au fost depuse mai multe candidaturi, departajarea o vom face ţinând cont de cel puţin două elemente: un sondaj realizat până la sfârşitul lunii octombrie, respectiv activitatea politică a fiecărui candidat. Cert este că începutul anului 2016 ne va găsi cu toţi candidaţii desemnaţi, atât la primării, cât şi la consi-liile locale. Candidaţii la funcţia de consilier judeţean îi vom desemna în funcţie de munca, implicarea fiecărui doritor, mai ales în această etapă. Nu poţi să ai pretenţia să ajungi consilier judeţean fără să participi la toate activităţile politice ale PNL”, a evidenţiat deputatul liberal.