Un număr de 37 parlamentari ai PDL și 14 parlamentari ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) au depus o contestație la Curtea Constituțională împotriva hotărârii de validare a guvernului Ponta III de către Parlament, de marți. Andrian Popan, vicepreședintele PMP Sălaj, a declarat ieri că acordul semnat de PSD cu UDMR modifică programul de gu- vernare al USL, din 2012. “Facem eforturi de a coagula toate forțele de dreapta în încercarea de a obține o poziție față de guvernul Ponta III, pentru că singuri nu vom reuși, și astfel încercăm să atragem toate partidele de dreapta. PNL nu este, deocamdată, un partid de opoziție veritabil, pentru că a refuzat să participe la sesizare. PNL nu dorește să supere PSD-ul, pentru că sunt în opoziție doar la București, iar în județe vrea să continue alianța și să rămână la ciolan”, motivează PMP alianța cu PDL în încercarea de a pune bețe în roate Guvernului Ponta.

Lucian Bode:
Condițiile UDMR au modificat
programul de guvernare

Lucian Bode, președintele PDL Sălaj, ne-a explicat motivele pentru care Guvernul Ponta III nu este constituțional. “Noi, PDL, alături de colegii de la PMP, am contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului de investire a noului Guvern, Ponta III. Considerăm că această hotărâre este neconformă cu legea fundamentală. În opinia noastră, se încalcă prevederile a șapte articole din Constituție”.
Bode ne-a mai spus că noul acord de guvernare modifică programul asumat de Guvernul USL, prin introducerea de noi priorități legislative, printre care: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, legea zootehniei și a codului silvic, reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în instituții, reorganizarea teritorială pe criterii de tradiții, cultură, stop_coloana istorie și altele, care-i interesează pe maghiari. “Există un acord politic între președintele României și primul ministru. Președintele a semnat acordul de numire, iar Guvernul și-a asumat răspunderea pe un program guvernamental. Consi-derăm că demersul nostru la CC are sens și trebuie să-și urmeze cursul. Curtea va admite sau nu sesizarea”, susține Bode.

La ce ne putem aștepta

Liderul democrat-liberalilor a explicat și ce se va întâmpla în fiecare situație, după decizia CC. “În condițiile în care o va respinge, e clar că din acel moment orice alianță electorală ar vota oamenii, fie și de 60 la sută, cum a fost cazul USL, se poate destrăma în Parlament, în orice moment, fie că unul din parteneri îl dă afară pe celălalt, fie că unul pleacă nervos că nu i s-a dat ciolanul. Cel care conduce Parlamentul se poate alia fără să-și asume programul de guvernare, ceea ce mi se pare absurd. Dacă se admite contestația, ceea ce, în opinia mea, e foarte probabil, atunci primul ministru trebuie să-și dea demisia, partidele politice parlamentare trebuie să fie consultate de către președinte, președintele având obligația să dea mandat unui re-prezentant al partidului politic parlamentar capabil să vină în fața Parlamentului cu un nou program de guvernare și să obțină o nouă investitură”, ne-a declarat președintele PDL Sălaj.