Pălincă de prune Alexandrion

Valoarea accizei la alcool etilic va scădea cu 30 la sută de la 1 ianuarie 2016, potrivit noului Cod Fiscal. Astfel că de la 4.738 lei pe hectolitru de alcool pur, cât este în prezent, va ajunge la 3.306 pe hectolitru. Asta însă nu-i încântă pe micii producătorii de alcool din fructe, fie că produsul se numeşte pălincă, horincă, ţuică, rachiu.
Grigore Ardelean – preşedintele „Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Pălincă Naturală din Judeţul Sălaj” şi vicepreşedinte al Federaţiei de aceeaşi natură din nord-vestul Transilvaniei, – spunea că noul Cod Fiscal este făcut pentru marile companii, nu pentru micii, dar mulţii, producători
„La ora actuală, pălinca noastră este inclusă în aceeaşi categorie cu spirtoasele, cu toate că ea este un produs natural, tradiţional, obţinut prin distilare. Nici un parlamentar sălăjean nu a intervenit pentru a se face această delimitare”, spune Ardelean.
Noua acciză la pălincă este de 14,66 lei pe litru
În prezent, acciza pentru un litru de pălincă naturală obţinută prin distilare este de 22 de lei. Pe piaţa liberă şi „neagră”, un litru de pălincă se vinde însă cu 15 – 20 de lei. Deci, acciza este mai mare decât preţul produsului. De la 1 ianuarie, pălinca, fiind tot în categoria băuturilor spirtoase, va beneficia şi ea de o reducere a accizei cu 30 la sută. Astfel că noua acciză va fi de 14,66 de lei. Mult, pentru producător, am spune noi, în ideea că ar putea vinde litrul de pălincă cu 20 de lei. I-ar fi truda pe degeaba.
Alexandrion vrea monopolul
Un producător de băuturi alcoolice a trecut la ieftiniri cu trei luni înainte de intrare în vigoare a noului Cod Fiscal care stipulează că valoarea accizei la alcoolul etilic va scădea cu 30 la sută. Este vorba de Alexandrion Grup România, cu sediul la Ploieşti. Preşedintele acestei companii spunea că „este o decizie care se extinde la nivelul întregii pieţe şi care exprimă, în definitiv, susţinerea noastră faţă de partenerii distribuitori, faţă de industrie şi nu în ultimul rând faţă de consumatorul final, care va putea să cumpere produsele noastre, la un preţ stop_coloana mic, cu trei luni mai repede decât în mod normal”. „Cu alte cuvinte, vindem din octombrie cu preţurile din ianuarie”, a ţinut să sublinieze preşedintele grupului Alexandrion.
Grigore Ardelean ne dezvăluie că, în urmă cu două săptămâni, mai mulţi producători de băuturi naturale obţinute prin distilare din ţară au fost invitaţi la sediul Alexandrion Grup de la Ploieşti, inclusiv el însuşi, preşedintele Asociaţiei Patronale a producătorilor de Pălincă Naturală din Sălaj. „Conducerea Alexandrion a spus atunci că doreşte ca toate băuturile tradiţionale din fructe obţinute prin distilare, din România, să fie procesate sub denumirea distilat de către Alexandrion. Tot ce înseamnă denumire românească (Turţ, Pălincă de Sălaj, Horincă de Maramureş) să dispară şi să fie o singură siglă: Alexandrion. Un litru de ţuică de 65 de grade (pălinca noastră are în jur de 50 de grade) va fi plătit de către companie cu 7 lei”, a explicat Ardelean.
O legătură ciudată
Nu ştiu dacă vreun producător român de rachiuri naturale va intra în această combinaţie. Cert este că Alexandrion intenţionează să pună mâna pe toate licenţele de produs băuturi alcoolice naturale prin distilare. E o legătură ciudată între această firmă şi decidenţi. Şi asta ne dă de gândit, de ce nu se reduce valoarea accizei la un nivel suportabil pentru băuturile alcoolice naturale şi tradiţionale obţinute de români? Adevărul este că şi cu acciză şi fără acciză badea Ioan tot va produce în beciul său de sub casă, la căzănel, pălinca noastră tradiţională care ţine multe mărgele. Şi nu o va boteza „pălincă Alexandrion”, ci , pălincă „de la mine de acasă”, din Cizer, din Muncel, din Stârciu, din…