Ovidiu Cătană din Chieşd şi-a făcut o afacere de viitor cu o plantaţie de aluni

imagine-articol0_47391

 

Ovidiu Cătană, un tânăr de 24 de ani din Sighetu Silvaniei, comuna Chieşd, a pornit o afacere originală. A plantat, pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, două mii de puieţi de alun dintr-un soi italian. La el acasă, în Sighetul Silvaniei. Asta după ce Ovidiu s-a sfătuit cu familia şi a decis să investească în agricultură. Mărturiseşte că a fost o investiţie de 20.000 de euro, sumă la care au contribuit toţi membrii familiei sale, soţia şi socrii săi.

Spune că a luat în calcul numeroase idei de afaceri, dar a decis că “agricultura este viitorul”. „Am analizat mai multe posibilităţi, diferite culturi: goji, cătină, zmeură, mure, căpşuni, dar şi altele, inclusiv nuc, pentru că multă lume a întrebat: de ce alun şi nu nuc? Motivul este unul cât se poate de simplu: pentru că perioada de aşteptare până la producţie este mai scurtă, iar cultura este una mai rar întâlnită, deci şansele sunt mai mari”, explică Ovidiu. Ideea plantaţiei cu aluni a fost de fapt a socrului său, care avea deja o plantaţie de aluni de dimensiuni mai mici, de care tot el cu soţia s-a ocupat, fiindcă socrii lucrează în străinătate. Plantaţia lui Ovidiu este însă diferită de cea a socrului său. “Am adus aluni tot din Italia, la radacina carora cresc trufe.” Trufele, ciuperci rare, sunt cunoscute şi drept „diamantele pământului”, tocmai pentru că sunt o raritate. Sunt foarte puţine culturi trufiere în Europa, iar de regulă trufele sunt căutate prin păduri cu câini dresaţi special pentru aşa ceva.

Ce a fost mai greu a trecut

“Unul dintre cele mai dificile lucruri a fost să adunăm mai multe parcele de teren la un loc pentru a forma o parcela mai mare, după care am trecut la stop_coloana pregătirea terenului. Încă de toamna trecută,am realizat împrejmuirea, pentru a împiedica animalele, atât cele sălbatice, cât şi turmele care pasc în zonă, să intre pe cultură şi să o distrugă”, povesteşte Ovidiu începuturile business-ului.
Tânărul agronom din Sighetu SIlvaniei a terminat facultatea de Istorie şi Filosofie la Universitatea Babeş – Bolyai şi predă limba engleză, româna şi latină la Şcoala Gimnazială din Chieşd. Locuieşte împreună cu soţia în Sighetu Silvaniei. Asta după ce a locuit şi în Cluj, şi în Zalău, a fost plecat şi în străinătate, a fost şi angajat şi şomer, a făcut de toate, cum ne povesteşte chiar el. „Dar nouă ne place acolo şi ne place ceea ce am realizat”.

Viitorul sună bine, a zăngănit de… euro

La ce se aşteaptă de la plantaţia lui de aluni? Preţul unui kilogram de alune poate varia în funcţie de forma finala în care se comercializează între 2,5 si 7 euro în coajă, până la 12 euro pentru kilogramul de alune decojite. “Aş prefera să vindem în ţară, chiar dacă preţul obtinuţ va fi unul mai mic, dar dacă aici nu voi găsi un partener serios, atunci mă voi orienta către export, unde cererea este mai mare decât oferta”, spune Ovidiu, sigur pe el că piaţa de desfacere nu va fi niciodată o problemă.