Guvernul roman a promovat, in ultimii ani, o generoasa oferta in domeniul social. Incepand de la reforma in domeniul asistentei sociale, a protectiei copilului, a ingrijirii varstnicilor si persoanelor cu handicap si terminand cu ajutoarele banesti acordate persoanelor fara venituri.
Dupa ce s-au investit sume considerabile la nivelul intregii tari, dupa ce autoritatile au demarat, cu surle si trambite, zeci de proiecte pentru construirea de centre sociale, omul de rand a ajuns sa priceapa ca, de fapt, de toate acestea beneficiaza, in masa, cei ce stau cu mana intinsa. Multi, murdari, colorati, ignoranti, certati cu legea. Pentru ei, statul a pus la bataie sacul cu bani publici, justificand tot timpul nobletea gestului: este un ajutor destinat celor aflati in suferinta. Suferinta semenilor proveniti din familii defavorizate. Dar oare cum de sunt unii atat de defavorizati, cand sunt sanatosi tun si pot munci? Cand pentru a fura, a bea si a face copii au „intelect” si putere, insa se imbolnavesc subit cand sunt pusi sa-si castige existenta.
Li se pare greu sa munceasca si aleg sa-si abandoneze progeniturile fie pe strazi, fie in spitale, spunand ca nu au ce le da de mancare. Copiii „uitati”, refuzati de propriii parinti, ajung sa fie ocrotiti in centre de plasament, in centre de zi, ori in asistenta maternala. Familiile lor sustin ca saracia le-a fost cauzata de venirea pe lume a micilor creaturi. Si, fara rusine, se spala pe maini de bietele fiinte, fiind convinse ca statul va avea grija de ele.
In timp, am acceptat si tolerat mentalitatile concetatenilor nostri, motivele invocate, comoditatea si chiar lipsa dragostei parintesti. Si am gasit cate un loc fiecarei povesti si drame in actuala societate macinata de degradare morala. Greu de inghitit si inteles este nonsalanta cu care mai marii nostri ne baga pe gat o cheltuiala de care noi nu suntem raspunzatori, de care noi nu ne facem vinovati. Nu e normal ca de atatia ani sa sustinem din munca noastra, lenea si infractionalitatea altora si nici ca aceasta mana intinsa sa fie speculata electoral de atatea guverne. Care astfel, incercand sa limiteze efectele asa-zisei saracii, s-au consolat cu solutii comode si au evitat sa se implice in rezolvarea cauzelor acestui „furt” cu buna-stiinta noastra.