De la RADEF la Consiliile Locale din Zalau, Simleu si Cehu
Cinematografele din administrarea RADEF RomaniaFilm vor fi trecute gratuit in proprietatea autoritatilor publice locale, incepand din 1 iulie 2009, conform proiectului de aprobare a Ordonantei de modificare a Legii cinematografiei, adoptat, la finele anului trecut, de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor. Potrivit proiectului, „salile si gradinile cinematografice, impreuna cu terenurile aferente acestora si care se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, trec in proprietatea publica a autoritatilor administrativ teritoriale locale, comune, orase, municipii si sectoarele municipiului Bucuresti dupa caz, si in administrarea respectivelor Consilii locale”.
Transferul salilor se va face printr-un protocol intre primarul unitatii administrativ-teritoriale si RADEF, in sase luni de la intrarea in vigoare a legii. Protocolul va fi asumat de Consiliul local printr-o hotarire. Odata cu transferul salilor de cinema, Consiliile locale vor prelua si bunurile mobile si imobile si personalul acestor sali de cinema, cu respectarea Codului Muncii. Totodata, Consiliile locale vor prelua si activul si pasivul aferent fiecarui cinematograf pe care autoritatile publice locale il au in administrare. Consiliile locale nu vor prelua, insa, si datoriile acestor cinematografe.
Administratori incepand cu 1 iulie
De prevederile actului legislativ, ar putea beneficia, in judetul Salaj, autoritatile locale din Zalau, Simleu si Cehu Silvaniei. „Ar putea” pentru ca doar primarul municipiului, Radu Capilnasiu, cunostea textul legii si a facut demersurile pentru a primi in administrare cladirea cinematografului Scala. „Primaria intentioneaza sa reabiliteze spatiul si dorim sa mentinem destinatia lui initiala”, a declarat primarul Zalaului. De altfel, unul din sustinatorii acestei ordonante a fost chiar colegul de partid a lui Capilnasiu, deputatul PNL Mirel Talos, care a avut si in cursul saptamanii trecute o intalnire cu conducerea RADEF in care s-a discutat despre detaliile tehnice si juridice ale transferului cladirilor.
Si primarii din Cehu si Simleu sunt de acord, in principiu, sa primeasca in administrare cladirile cinematografelor din orasele pe care le conduc. Varga Andrei si Septimiu Turcas au declarat ca urmeaza sa supuna dezbaterii consilierilor locali aceasta problema, iar pana la finele lunii iunie va fi luata o decizie finala.
15 ani, filme
Cinematografele preluate de autoritatile locale vor trebui sa difuzeze film o perioada de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. In plus, autoritatile locale sunt obligate ca, intr-un termen de maxim patru ani, sa asigure reabilitarea, modernizarea si dotarea salilor de cinema preluate. Neindeplinirea acestei obligatii va atrage dupa sine pierderea cinematografelor respective si a terenurilor aferente lor de catre autoritatile publice locale, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) urmand sa verifice daca aceste prevederi sunt respectate.
Primariile pot primi gratis salile de cinematograf
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...