Reabilitarea muzeului „rade” 33 de chioscuri
Comerciantii din Piata Centrala din Zalau ale caror chioscuri si tarabe erau situate in spatele Muzeului Judetean de Istorie si Arta au inceput, inca de saptamana trecuta, sa inchida obloanele definitiv si sa isi stranga marfa pentru a se muta in alte locuri. Motivul ^migratiei^ fortate a micilor intreprinzatori din Piata Centrala rezida in hotararea Consiliului Judetean, care doreste sa efectuze lucrari de renovare a cladirii muzeului. Investitia va incepe in perioada imediat urmatoare, fiind eliberata deja autorizatia de constructie. Decizia mutarii a apartinut Consiliului Local, care le-a propus celor 33 de agenti economici sa isi vanda marfa in piata din Dumbrava Nord.
In cadrul celei mai recente sedinte de consiliu, alesii zalauanilor au aprobat si noile tarife pentru mesele si tarabele din piata agro-alimentara din zona de nord a orasului.
Potrivit viceprimarului Daniela Cota, preturile nu vor fi foarte mari, pentru ca autoritatile au luat in considerare situatia celor 33 de comercianti a caror unica sursa de venit (in unele cazuri) o reprezinta tocmai micile afaceri pe care le desfasurau, pana acum, in Piata Centrala.
Dar oferta primariei se loveste de refuzul categoric al agentilor comerciali. Potrivit datelor obtinute de la Manuela Ghiurutan, nici unul din cei 33 de intreprinzatori nu a depus cerere pentru a se muta in piata din Dumbrava Nord.
„Nu avem ce face in piata din Dumbrava. Nu exista vad comercial bun in zona respectiva si nu o sa ne caute nimeni acolo”, a spus o vanzatoare de la un chiosc cu produse metalo-chimice. Cu toate ca tarifele de inchiriere nu depasesc mai mult de 50 de lei pe luna pentru o taraba (conform proiectului de hotarare aprobat de consilieri), comerciantii nu doresc sa se mute deoarece considera ca ar ramane fara clienti. Nici varianta mutarii in viitorul mall nu este acceptata de toti patronii, deoarece, spun ei, nu-si vor permite sa plateasca chiria.
In aceasta situatie, oamenii sunt disperati si cred ca afacerile lor se vor duce de rapa.
„Nu avem alta solutie…”, a declarat primarul Radu Capilnasiu vis-a-vis de nemultumirile comerciantilor care au fost trimisi in Dumbrava. ^Situatia din centru trebuia rezolvata oricum, deoarece aceasta piata nu are avizele necesare functionarii, iar spatiul din Dumbrava Nord este singurul pe care il avem la dispozitie in acest moment”, a mai spus Capilnasiu. Primarul Zalaului a mai precizat ca intreprinzatorii stiau de mai multa vreme de intentia autoritatilor, iar unii din ei si-au luat masuri de siguranta si au identificat, din timp, alte spatii unde sa isi vanda marfa.
Din septembrie, piata in santier
Nici ceilalti comercianti din piata nu vor ramane pentru multa vreme in centrul orasului. Primaria a definitivat deja documentatia pentru acoperirea Vaii Zalaului si, pana in luna septembrie, potrivit primarului Radu Capilnasiu, va fi desemnat constructorul. Santierul se va intinde pe actuala suprafata a pietei, astfel ca majoritatea chioscurilor urmeaza sa fie mutate.
Pietarii nu vor in Dumbrava Nord
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...