Primaria Zalau nu a amenajat salajenilor niciun loc special pentru desfasurarea activitatilor de picnic, conform Legii numarul 54 din 2012. Administratia publica locala nici nu are un proiect pentru amenajarea unor astfel de locuri. Exista insa o propunere in acest sens, fiind vorba despre Poienile Aghires, reiese din raspunsul la o solicitare trimisa de redactia Graiul Salajului catre purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Reprezentantul primariei spune ca municipalitatea nu are sume disponibile pentru amenajarea unor locuri de picnic, deoarece exista alte prioritati cuprinse in planul local de investitii. Primaria ne asigura ca pana in prezent, salajenii care au iesit la iarba verde nu au fost amendati de administratia publica locala pentru desfasurarea unor astfel de activitati. ^Primaria nu a avut probleme majore in acest sens^, mai spune Manuela Ghiurutan. Nici Primaria nu a avut de suferit ca nu a amenajat inca spatii pentru picnic. Legea spune ca administratia publica locala are obligatia de a amenaja spatii speciale pentru picnic, pentru deseuri, pentru locul in care se aprinde focul, dar si de a prevedea in bugetul propriu sume necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora. Daca nu o face, Legea 54 prevede ca nerespectarea acestor conditii constituie contraventie si se sanctio-neaza cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei.
a��
Unde petrec salajenii la picnic
Salajenii obisnuiesc sa-si petreaca ocazional timpul liber, pe perioada verii, in zone consacrate din afara Zalaului, in apropierea poienitelor si a padurilor limitrofe. Acestia aleg sa se relaxeze in locuri precum Valea Ratisoarei sau Poiana Aghires, la coborare spre Treznea, in poienita, ori la iesirea din Ortelec spre Brebi. Numai ca multi salajeni obisnuiesc sa petreaca la iarba verde fara a tine prea mult cont de regulile bunelor maniere, cum ar fi depozitarea gunoaielor de orice fel, a pet-urilor, dozelor, hartiilor, dar si a maselor plastice intr-o punga pe care sa o arunce la cosul de gunoi.
Legea 54 care reglementeaza activitatile de picnic, publicata in Monitorul Oficial in martie anul trecut, isi propune sa elimine impactul negativ al acestor actiuni asu-pra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, ca urmare a unor practici inadecvate, dupa cum reiese din textul legii. Prin urmare, legea impune ca picnicul sa aiba loc doar in spatii special amenajate de autoritatilre locale.
Putem spune ca legea pri-vind desfasurarea activitatilor de picnic nu isi afla aplicabilitate in Salaj. Daca administratorul nu isi face datoria sa amenajeze spatii de picnic, nu poate pretinde amenzi din partea cetatenilor care nu utilizeaza un spatiu cu destinatie speciala pentru picnic. In lipsa spatiilor special amenajate, precum colectarea deseurilor, aprinderea focului pentru gratar sau parcarea masinilor, salajenii pot fi eventual amendati pentru ca hranesc animalele salbatice, pentru ca nu pastreaza linistea si ordinea publica sau alte fapte antisociale. Practic, Legii 54 ii lipseste *obiectul muncii^. Poate, asa se explica de ce nu actioneaza autoritatile locale pentru pedepsirea celor fara bun simt care ies la iarba verde. Conform legii, amenzile se aplica de catre reprezentantii Garzii de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, politisti, jandarmi.
Picnicul ramane in ilegalitate, dar nimeni nu te sanctioneaza daca petreci la iarba verde
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...