Proiectul noului Cod Silvic aflat in dezbatere publica promite sa inabuseasca mafia forestiera prin schimbari de principiu ale sistemului, dar care vor scoate de pe piata peste 4.500 de afaceri mici din industria forestiera. Modificarea revolutionara pe care o aduce noul Cod Silvic este interzicerea comercializarii lemnului in afara unor depozite sau spatii special amenajate. Prevederea va pune capat ^vanzarii pe picior^ la marginea drumului, principala sursa de evaziune fiscala. ^Cea mai importanta modificare a Codului Silvic va fi aceea ca, de acum, administratorul padurii va scoate la licitatie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si va fi comercializat de catre adminstrator. Tot administratorul va intocmi avizul de insotire a marfii^, a explicat mi-nistrul Apelor, Padurilor si Mediului, Lucia Varga. Masura este justificata si de proportiile pe care furtul de lemne il inregistreaza in Romania. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier, proprietate de stat si privata in perioada 1990-2011, aco-pera o suprafata de peste 366.000 de hectar, fiind valorificati peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, in suma de peste 5 miliarde de euro.
Multi dintre micii comercianti de lemnnu isi vor mai permite costurile transportului pana la unitatea autorizata si risca falimentul. Spun asta pentru ca, la fel cum altii traiesc din exploatarea parcelelor cu legume, sunt zone in care oamenii taie 4-5 lemne dn padurea lor ca sa traiasca, nu ca sa faca industrie. A-i obliga sa le transporte pentru vanzare la un depozit amplasat la cine stie cati kilometri, inseamna sa le iei orice mijloc de trai. Autoritatile locale din mai multe judete, printre care si Salaj, au depus deja o lista cu amendamente la Asociatia Comunelor din Romana.
Ce schimbari mai aduce noul Cod Silvic? Aduce masuri radicale care vor fi canalizate pe patru directii, respectiv exploatarea rationala a padurilor, inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati si identificarea de parghii economice pentru descurajarea exportului de bustean, potrivit ministrului Lucia Varga. Mai exact, documentul include prevederi pentru limitarea drepturilor de exploatare a marilor companii si descurajarea exportului de lemn neprelucrat, paza obligatorie, interzicerea transportului de lemne pe timpul noptii si reducerea valabilitatii de avizelor de insotire a marfii, dar si compesatii pentru proprietarii de paduri care se afla pe raza unor rezervatii naturale.