Peste 600 de artisti ai formatiilor si ansamblurilor folclorice din judet, din tara si din strainatate prezenti timp de trei zile (vineri, sambata si duminica) la Jibou si Zalau au oferit iubitorilor de muzica populara un adevarat maraton al folclorului de calitate. In premiera, anul acesta doua festivaluri internationale de folclor s-au reunit intr-o singura manifestare in cele doua orase, pentru a oferi spectacol de calitate celor prezenti. Este vorba de Festivalul International de Folclor si Mestesuguri Artistice Traditionale pentru copii si tineret ISomes, cantecele taleI, aflat la a 27-a editie, si Festivalul International de Folclor „Ecouri MeseseneI, aflat la cea de-a 38-a editie. Dupa cum ne-a declarat Victor Pintea, directorul Clubului Copiilor din Jibou, festivalul „Somes, cantecele tale” este cel mai longeviv festival pentru copii si tineret din tara”. De 27 de ani, festivalul se bucura de notorietate. „Vreau sa va spun ca au fost ani cand am avut zece – doispreze formatii din strainatate”, spune Pintea, adaugand ca, „in 2007 au fost prezente 12 formatii de pe trei continente”. Despre „Ecouri Mesesene”, Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, spune ca „este cel mai longeviv festival de folclor din judet, pe care institutia noastra l-a repornit in urma cu trei ani si il dezvolta in continuare, ajungand un festival international de folclor”.
Manifestarile festivalului reunit a debutat vineri la Jibou, unde pe scena Casei Orasenesti de Cultura au evoluat zece ansambluri folclorice din Salaj si unul din Cluj – Napoca. Au adunat sute de spectatori Ansamblul „Socacitele” din Mesesenii de Jos; Grupul vocal „Saplacancele” din Alunis; Ansamblul „Dersidana” din Dersida; Ansamblul „Poienita” al Casei de Cultura din Cehu Silvaniei; Ansamblul „Spiridusii Valcaului”, Valcau de Jos; Ansam-blul „Codruletul” al Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei; Grupul folcloric din Starciu, comuna Horoatu Crasnei; Ansamblul „Somesul” din Jibou; Grupul folcloric din Mesesenii de Sus; Ansamblul „Barcaul” al Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei, dar si Grupul folcloric „Junii Vladesei”, din Huedin, judetul Cluj. Sambata, cea mai importanta manifestare a culturii traditionale a continuat in Jibou cu o parada a portului si dansului popular, pe traseul Gradina Bota-nica – Primarie – Casa Oraseneaca de Cultura. In jurul amiezii, pe aceeasi scena din Jibou au urcat formatii din intreaga tara, dar si din Italia, Serbia si Ungaria. Iubitorii de arta au putut admira, in parcul din centrul orasului, o expozitie cu pictura pe sticla, pictura pe lemn, dar si diferite cusaturi si modele de costume populare.
Ieri, manifestarile folclorice au inceput la Zalau cu parada portului popular desfasurata pe traseul Centrul de Cultura si Arta – Ceas – Bulevard – Perla. Rand pe rand, 15 ansambluri folclorice din judet, din tara si din strainatate au parcurs traseul cantand, dansand si facandu-si cunoscute porturile traditionale. Primii care au defilat au fost juniorii Ansamblului „Mesesul” al Centrului de Cultura si Arta al judetului „Salaj”, urmati de Ansamblul „Comori Ardelene” din Turda, judetul Cluj; Ansamblul „Crai Nou” – Brasov; Ansamblul „Plaiurile Dornei” – Vatra – Dornei; Ansamblul „Disa Atic” – Serbia; Ansamblul „Doina Chioarului – Somcuta Mare, judetul Maramures; Ansamblul „Rhythm” – Bulgaria, Ansamblul „Tunderkert” – Uruguay; Ansam-blul „Goncol” – Ungaria; Ansamblul „Mugurasii” – Alba – Iulia; Ansamblul „Laurianum” – Italia; Ansamblul „Plaiurile Somesene” – Bistrita Nasaud; Ansamblul „Lioara” – Bihor; Ansamblul „Mugurasii Oltului” – judetul Olt si Ansamblul „Cununa” din Jibou.
Momentul culminant a fost cel in care fiecare formatie s-a oprit langa Ceas si a facut o demonstratie de dans specific zonei din care provine. Spectacolul a continuat pe scena de pe Platoul din fata Prefecturii, unde iubitorii de folclor au putut urmari pana seara, in jurul orei 22.00, interpreti consacrati de muzica populara, precum: Veta Biris, Ioan Dordoi, Felix Galan, Petrica Muresan, Radu Ciordas si Marcel Avram. La cateva ore dupa ce s-a dat startul spectacolului, in centrul Zalaului se aflau in jur de 200 de spectatori.

Interviu cu Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj
GS: Care este logica reunirii celor doua festivaluri sub un singur nume?
Daniel Sauca: Logica este de a dezvolta ceea ce avem in domeniul organizarii de festivaluri de folclor in judetul Salaj. Practic, sunt cele mai importante festivaluri de folclor din judet. Cel de la Jibou, „Somes, cantecele tale” este dedicat copiilor si tinerilor, iar cel din Zalau, „Ecouri Mesesene”, se adreseaza adultilor, unui public mai in varsta. Avand in vedere colaborarea de mai multa vreme dintre noi, a fost un lucru firesc ca, timp de trei zile, sa oferim iubitorilor de folclor din orasul Jibou si municipiul Zalau acest maraton – spunem noi – al folclorului de calitate.
GS: Vor ramane reunite cele doua festivaluri sub un nume pe viitor?
Daniel Sauca: Noi ne vedem in continuare de acest brand, „Ecouri Mesesene”. Anul viitor va ajunge la cea de-a 39 – a editie, un festival organizat de Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, sub egida Consiliului Judetean Salaj.
GS: Ce isi propune pentru viitor festivalul? Aveti de gand sa aduceti mai multi interpreti internationali?
Daniel Sauca: Da. Evident ca asta tindem, in functie de evolutia bugetului, a veniturilor institutiei noastre. Vom incerca sa aducem mai multe formatii din strainatate in judetul nostru, in functie de implicarea publicului si, de ce nu, a mai multor sponsori.
GS: Cum sunt stimulati tinerii sa perpetueze valorile traditionale?
Daniel Sauca: Depinde de la ansamblu la ansamblu, de la institutie la instiutie, de la oras la oras. In ceea ce ne priveste pe noi, avem deja o pepiniera a ansamblului folcloric „Mesesul”. Ei platesc pentru a fi invatati sa joace. Fireste, ei au speranta ca mai tarziu vor deveni dansatori profesionisti.
GS: Cat a costat festivalul? Cine si cat a platit?
Daniel Sauca: Aproximativ 50.000 de lei este bugetul festivalului international „Ecouri Mesesene”. Sunt bani din bugetul institutiei noastre.

Interviu cu Victor Pintea, directorul Clubului Copiilor din Jibou
GS: De ce s-au reunit cele doua festivaluri?
Victor Pintea: Pot sa va spun ca, in primul rand, am dorit sa facem o manifestare artistica de amploare. Al doilea motiv, de ce sa nu il spun, si din ratiuni economice.
GS: Veti ramane impreuna in continuare?
Victor Pintea: Eu sper ca da. Avem numai de castigat!
GS: Veti aduce pe viitor mai multi interpreti din strainatate?
Victor Pintea: Noi incercam. Daca posibilitatile financiare vor fi mai mari, cu siguranta ne vom extinde.
GS: Cum ii motivati pe tineri sa fie atrasi de traditiile salajene?
– Victor Pintea: Vreau sa va spun ca cei mai multi copii vin la cercuri de dansuri populare si muzica populara din placere. Cu siguranta, si noi ii stimulam, la randul nostru. Ei beneficiaza de multe manifestari artistice, consursuri, festivaluri, excursii, schimburi de experiente. Au aparut de foarte multe ori la emisiuni de televiziune si radio. E o satisfactie deosebita, atat pentru ei, cat si pentru parintii lor, pentru sustinatorii lor si, de ce nu, pentru intreaga comunitate a orasului nostru.
GS: Cum v-ati descurcat cu finantarea festivalului?
Victor Pintea: Nu as putea sa va spun exact. Festivalul a fost finantat de catre Ministerul Educatiei Nationale si sprijinit de Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria Orasului Jibou si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj. Ne-au ajutat si multi parteneri, printre care Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu”, unde am servit masa, Liceul Tehnologic „Octavian Goga” si Gradinita „Prichindel”, care au asigurat cazarea gratuita a participantilor. De asemenea, am fost sprijiniti si de Centrul de Cercetari Bilogoce din Jibou. Am primit, in fiecare an, un aport substantial. Daca ar fi sa evaluez financiar, ar fi o suma foarte ridicata.