Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a efectuat in luna iulie controale la 107 agenti economici din judet cu scopul de a identifica situatiile in care muncitorii nu au intocmite acte legale de angajare si de a urmari respectarea prevede-rilor legale in domeniul relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca.
La 19 din cei 107 agenti economici verificati „la sange”, au fost identificate 33 de persoane fara contracte de munca si, in consecinta, s-au aplicat amenzi care s-au ridicat la suma de 310.000 de lei. Inspectorii ITM au mai aplicat sanctiuni in valoare de 8.300 de lei pentru nerespectarea dispozitiilor privind garantarea salariului minim brut pe tara, nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat sau nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlate 62 de unitati si au fost aplicate amenzi in valoare totala de 15.000 de lei la doua firme pentru neindeplinirea masurilor dispuse la controlul anterior si pentru neintocmirea documentelor cu regim special pentru materiale cu grad de risc.
Angajatorii sunt tentati sa recurga la metode ilegale din cauza costurilor ridicate cu forta de munca. Salariul minim pe economie, care este de 750 de lei, reprezinta pentru angajator un cost total de 960 de lei. Statul ia angajatorului 210 lei, iar angajatului 184; in total 394 de lei. Pentru un salariat care castiga 900 de lei net (in mana), statul i-a 675 de lei (334 din brutul angajatorului si 331 din brutul salariatului). In aceste conditii, agentii economici angajeaza muncitori „la negru”, sau le ofera pe cartea de munca salariul minim pe economie si prefera sa le dea „in mana” mai mult.