Din 14 corectii financiare aplicate in Salaj, 13 au fost pe proiecte care au avut ca beneficiar Consiliul Judetean.

Proiectele cu finantare europeana derulate prin Programul Operational Regional la nivel de Salaj au fost supuse unor corectii financiare masive in cursul anului trecut. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), au existat un numar de 14 corectii financiare pe proiecte derulate in Salaj, din care 13 au fost aplicate pe proiectele Consiliului Judetean si o corectie pe un proiect al Primariei Zalau. Suma totala aplicata ca penalizare pentru nereguli constatate se ridica la 22.216.415 de lei.

Reabilitarea drumului judetean Ciucea – Crasna – Virsolt a fost cel mai penalizat proiect
Unul dintre primele proiecte majore de infrastructura din Salaj, reabilitarea drumului judetean Ciucea-Crasna-Virsolt, a primit cea mai mare suma ca penalizare pentru nereguli constatate. Aici s-au aplicat trei corectii financiare in valoare de aproape 11 milioane de lei, potrivit MDRT. Motivatia data pentru corectii, in urma notelor de constatare a neregulilor, tine de procedura de atribuire a contractului. Consiliului Judetean i se imputa ca a restrictionat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de lucrari prin impunerea in fisa de date a achizitiei a unor cerinte minime de calificare, ofertantul castigator neindeplinind cerintele minime de calificare, iar responsabilul cu calitatea nu a avut o experienta minima de cinci ani in domeniul constructiilor de drumuri. De asemenea, Consiliul Judetean nu a respectat principiile transparentei si a egalitatii de tratament in evaluarea si selectia ofertantilor.
Un alt proiect cu probleme pentru Consiliul Judetean este si cel prin care se reabiliteaza drumul judetean 108A Romanasi – Creaca – Jibou – Benesat. Si aici au fost aplicate doua corectii financiare care insumeaza 5.718.940 lei. In urma verificarilor, Consiliului Judetean i se imputa ca a incalcat principiul transparentei si al tratamentului egal al ofertantilor prin acordarea de avans ofertantului castigator, facilitate financiara care nu a fost facuta publica pe parcursul derularii procedurii de atribuire. De asemenea, in cadrul acestui proiect, beneficiarul a incalcat regulile de publicitate si a aplicat procedura de achizitie prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Probleme la reabilitarea cladirilor de patrimoniu
Trei cladiri de patrimoniu din Zalau au fost reabilitate cu finantare europeana, Consiliul Judetean accesand aceste fonduri fara de care, probabil, nu s-ar fi putut reabilita cladirea fostului Centru Militar, Muzeul Judetean si Galeriile de Arta „Ioan Sima”. Insa si aici in urma verificarilor s-au identificat nereguli in derularea proiectului, iar suma stabilita ca penalizare este de 698.047 lei. Cinci corectii financiare s-au aplicat pe acest proiect, iar motivatiile sunt variate. Ofertantul castigator nu a indeplinit cerintele minime de calificare referitoare la experienta personalului tehnic de specialitate. Consiliul Judetean a majorat in mod nejustificat, printr-un act aditional, valoarea initiala a contractului de lucrari, prin recurgerea la procedura de negociere directa fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, in absenta unei urgente imperative rezultata din evenimente imprevizibile. Procedura de atribuire prin negociere directa s-a facut printr-un act aditional la contractul de executie care a majorat valoarea lucrarilor la 715.660,79 de lei, fara TVA.

Penalizare de aproape cinci milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului Judetean
Proiectul prin care s-au accesat fonduri pentru reabilitarea corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta Zalau nu a ramas fara penalizari financiare din cauza implementarii. MDRT a aplicat aici trei corectii financiare in valoare de 4.865.262 de lei. Potrivit notelor de constatare a neregulilor identificate, Con-siliului Judetean i se imputa ca nu a fost suficient de transparent, anuntul de intentie necontinand toate informatiile care sunt pevazute pentru anuntul de participare. De asemenea, a redus nejustificat perioada de timp pentru primirea ofertelor, nu a asigurat transparenta in ceea ce priveste punctarea factorilor de eva-luare, a restrictionat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire prin includerea in fisa de date a achizitiei a unor cerinte minime referitoare la experienta personalului tehnic de specia-litate care sunt dispropor-tionate in raport cu complexi-tatea contractului. In plus, ofertantul castigator nu inde-plineste cerinta minima de calificare referitoare la experienta profesionala a coordonatorului instalatii, iar oferta depusa de castigator nu a fost conforma cerintelor precizate in documentatia de atribuire.

Corectii contestate in instanta de Consiliul Judetean
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, spune ca sunt situatii diferite, la fiecare proiect pe care s-au aplicat corectii financiare, si ca au fost contestate in instanta. „In cazul unor corectii am castigat procesul la Curtea de Apel Cluj, dar ultima instanta este Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sunt termene lungi, avem programate procese si in 2014”, spune Tiberiu Marc. Presedintele Consiliului Judetean crede ca fiecare corectie financiara primita de institutie pe proiecte europene ar trebui tratata diferit, de la caz la caz, pentru ca au fost probleme de legislatie pe procedurile de achizitie si ca s-au deschis procese pentru fiecare corectie financiara primita, acestea fiind in diferite faze de derulare. Mai mult, Tiberiu Marc arata ca o alta situatie este corectia nationala aplicata la toate proiectele, masura asumata de guvern, aplicate ca si corectii preventive, sume cu care au diminuat cererile de ram-bursare. Nu se stie cine suporta cu exactitate aceste corectii, iar Tiberiu Marc spune ca nu este o situatie normala ca beneficiarul sa plateasca pentru proasta functionare a unor institutii centrale.