Beneficiarii care traiesc din 350 de lei nu mai restituie nimic, iar revolutionarilor li se vor retine aproximativ 45 de lei lunar, timp de un an si trei luni.
Aproape 2.300 de urmasi ai veteranilor de razboi si 14 revolutionari din Salaj trebuie sa restituie statului sume cuprinse intre 45 de lei si 600 de lei, dupa ce functionarii Casei Nationale de Pensii le-au calculat gresit indemnizatiile, astfel ca au pri-mit bani mai multi timp de un an si patru luni. Asadar, in urmatoarele 15 luni, incepand cu luna mai, beneficiarilor li se vor retine esalonat banii ce trebuie inapoiati statului.
Directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Florian But, a precizat ca din cele 2.522 de persoane care beneficiaza la ora actuala de indemnizatii pentru sotul supravietuitor, 2.282 de persoane trebuie sa restituie efectiv banii primiti in plus incepand cu luna ianuarie 2011, insa sumele maxime ce trebuie restituite sunt de 45 de lei pentru intreaga perioada. Diferenta dintre numarul total de beneficiari si cei care trebuie sa restituie banii, adica 240 de persoane beneficiare nu vor restitui niciun leu. Si asta, deoarece indemnizatia pentru sotul supravietuitor, cumulata cu pensia, nu depasesc pensia minima garantata de stat, in va-loare de 350 de lei. In plus, datoriile acestor persoane sunt de pana in 10 lei pentru intreaga perioada si, potrivit legislatiei, debitul mai mic de 10 lei nu se urmareste. Cei mai multi bani trebuie sa-i restituie beneficiarii indemnizatiei de revolutionar, 14 la numar in evidentele CJP Salaj, pentru ca si sumele pe care le primesc de la stat sunt de peste 2.000 de lei.
„Ajutorul maxim pe care il primesc beneficiarii in cazul indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor este de 113 lei, daca au avut minim 15 ani de casatorie, si scade cu cat peri-oada in care au fost casatoriti este mai mica. In cazul celor cu ajutor maxim, datoria este de trei lei lunar si se ajunge la o datorie pentru intreaga perioada de ma-xim 45 de lei, care vor fi retinuti esalonat, in urmatoarele 15 luni, din pensie. In cazul celor 14 revolutionari, unde indemnizatiile sunt de circa 2.020 de lei, datoria ce trebuie restituita este de aproximativ 45 de lei pe luna, iar pentru intreaga perioada este de aproximativ 600 de lei. Sumele se vor retine in baza unor decizii ale Casei Judetene de Pensii, decizii care sunt cu titlu executoriu si se iau in calcul incepand cu luna mai, iar retinerile se vor face esalonat”, a declarat adjunctul Casei de Pensii.
Statul a pus in aceasta postura veteranii de razboi, urmasii si revolutionarii, dupa ce indemnizatiile au fost micsorate cu 15 la suta, dupa care, in luna ianuarie 2011, s-a luat decizia sa fie majorate cu acelasi procent. Doar ca, in loc sa fie recalculata indemnizatia pentru fiecare beneficiar, adaugandu-se 15 la suta la cuantumul din luna octombrie 2010, functionarii au pus in plata cuantumul pe care beneficiarii il primeau inainte de micsorare. Insa, procentul de 15 la suta adaugat la cuantumul din octombrie nu rezulta, matema-tic, aceeasi indemnizatie pe care beneficiarii o primeau anterior reducerilor, rezultand astfel diferente de pana la trei lei in cazul urmasilor si de 45 de lei in cazul revolutionarilor.