Autoritatile incearca sa gaseasca finantare pentru plata medicilor. Deocamdata, Centrul ramane inchis.

Incepand de marti dimineata, Centrul de permanenta care functiona la parterul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, deschis cu mare tam-tam la jumatatea anului trecut, a fost inchis provizoriu, pentru cateva zile, pana cand Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Casa de Asigurari de Sanatate si Institutia Prefe-ctului vor gasi o solutie pentru plata garzilor medicilor de fami-lie care asigura permanenta. Zalauanii care au avut nevoie de ingrijiri medicale la permanenta au constatat cu mirare de 1 Mai ca pe usa Centrului zace un lacat si nimeni nu le putea da o explicatie, dar nici nu exista prin preajma un anunt privind inchiderea Centrului, temporar sau definitiv.
Medicul Olimpia Moigra-dean, coordonatorul Centrului de permanenta Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca Centrul a fost inchis deoarece medicii nu au fost platiti pentru orele in care au asigurat permanenta si ca abia acum au fost virate sumele aferente lunilor ianuarie si fe-bruarie si jumatate din banii pentru luna martie. Autoritatile judetene nu stiu daca in conti-nuare se vor gasi resurse financiare pentru plata orelor de garda la Permanenta, mai ales ca acum a fost schimbat si ministrul Sanatatii. „Centrul a fost inchis marti dimineata, dupa garda de noapte. In urma discutiilor purtate in cadrul intalnirii cu prefectul nu s-a ajuns la nicio conclu-zie. Doamna director Ligia Mari-ncas m-a rugat sa-i acordam un ragaz de o zi sau doua, pana va gasi o solutie, si doar atunci vom afla daca Centrul de permanenta va fi inchis definitiv sau il redeschidem”, a precizat coordonatorul Centrului.
Din spusele Olimpiei Moigradean, cei sapte medici de familie care asigura servicii medicale la Centrul de permanenta sunt de acord sa munceasca in continuare, dar cu conditia sa fie platiti. In ce priveste cheltuielile de functionare – apa, curent electric, medicamente – acestea sunt suportate de autoritatile locale si de DSP Salaj si nu au fost probleme din punctul de vedere al finantarii. Singura problema este remuneratia medicilor, care este suportata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Lipsesc si tipizatele din cabinetele medicilor de familie
Criza financiara din sistemul sanitar s-a simtit nu doar la Centrul de Permanenta din Zalau, ci si in cabinetele individuale ale medicilor de familie, deoarece Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a achizitionat imprimate tipizate necesare retetelor, biletelor de trimitere si concediilor medicale. Inca de luna trecuta, medicii si-au imprumutat unul altuia, dupa sfatul primit de la reprezentantii CAS Salaj, blocuri de retete sau de bilete de tri-mitere. Cei mai afectati raman, ca de obicei, bolnavii cronici care nu pot sa-si scoata medicamentele necesare de la farmacie, in lipsa retetei. Daca pana acum cateva luni cronicii se imbulzeau la farmacii din cauza fondurilor insuficiente pentru medicamente, acum sunt bani, dar nu sunt retete.
Claudiu Birsan, presedintele CAS Salaj, spune ca, din informatiile pe care le detine, maine vor ajunge in Salaj imprimatele tipizate necesare medicilor. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza Imprimeriei Nationale care a justificat ca s-a confruntat cu o criza a hartiei autocopiabile, care se achizitioneaza din strainatate.
Majoritatea medicilor salajeni nu au avut nici in luna aprilie aceste accesorii indispensabile desfasurarii activitatii.