In duminica de Florii, crestinii ortodocsi sarbatoresc intrarea triumfala a lui Isus in Ierusalim, inainte de Patimi.
Peste 16.000 de salajeni isi sarbatoresc duminica onomastica, de Florii. Potrivit directorului Patriciu-Nicolae Curta de la Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor Salaj, in judetul nostru sunt inregistrate 16.717 de persoane care poarta numele de Florin, Florina, Florica, Florentin, Florentina, Floare/Floarea sau Florian. „Sunt mult mai multe nume derivate din nume de flori, dar cei care poarta numele de Florii sunt in numar de 16.717”, spune Patriciu-Nicolae Curta. Avem astfel 4.585 de persoane care se numesc Florin, 1.448 cu numele de Florina, 3.030 – Florica, 48 – Florentin, 591 – Florentina, 5.684 – Floarea sau Floare si 1.331 – Florian.
Sarbatoarea intrarii lui Isus in Ierusalim
In duminica de Florii, crestinii ortodocsi sarbatoresc intrarea triumfala a lui Isus in Ierusalim, inainte de Patimi. Ceea ce putini stiu este ca Floriile isi au originea in perioada precrestina, cand avea loc sarbatoarea numita „Floralia” in cinstea zeitei romane Flora, zeita florilor si a primaverii. Prin aceasta sarbatoare se celebra primavara, invierea naturii, momentul infloririi primelor flori, a salciei si a pomilor fructiferi. Cu timpul, acestor semnificatii li s-au dat alte conotatii legate in principal de cultul mortilor (pomeni, curatirea mormintelor si a cimitirelor, asezarea de ramuri de salcii pe morminte etc.). In duminica dinaintea Pastelui, ramurile de salcii care inlocuiesc ramurile de palmier din Ierusalim simbolizeaza renasterea naturii, fertilitatea. Traditia spune ca, dupa ce au fost sfintite, acestea se pot folosi la impodobirea icoanelor, a usilor, a ferestrelor sau la tratarea unor boli sau chiar la vraji ori descantece.
Peste 16.000 de salajeni isi sarbatoresc numele de Florii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...