Spitalul este sanctionat cu amenda de maxim 1.000 de lei.

Comisia constituita la nivelul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj a finalizat o prima etapa a anchetei derulate in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ancheta demarata in urma infectarii cu meningita a sase paciente care au suferit interventii chirurgicale in Blocul Operator din cadrul Sectiei Obstetrica-Ginecologie. S-au tras primele concluzii. Cele sase femei operate in perioada 15-22 mai au contactat meningita din Blocul Operator, unde era prezent bacilului Pioceanic „Pseudomonas aeruginosa”, deoarece personalul medical nu a respectat o serie de proceduri. Infectia in cazul a patru femei care au nascut prin cezariana sub rahianestezie in data de 18 mai s-a produs din cauza echipei medicale si a modului in care a fost administrat anestezicul.
Potrivit datelor puse la dispozitie de catre directorul executiv al DSP Salaj, Ligia Marincas, reiese ca infectia cu Pioceanic nu a ajuns in sange, drept urmare si evolutia buna a starii celor sase paciente aflate sub tratament, doua la Clinica de Boli Infectioase din Cluj, iar alte patru in cadrul Sectiei de Boli Infectioase din Zalau. Diagnosticul pus de infectionisti a fost de sindrom meningean sub terapie cu antibiotice, care s-a transmis pe cale directa in timpul injectiei in coloana pentru anestezie. „S-a suspicionat un focar de infectie nosocomiala. La nivel de DSP s-a constituit o comisie in vederea depistarii cauzelor care au dus la aparitia focarului. S-au analizat Foile de Observatie, intreaga docu-mentatie privind functionarea unitatii spitalicesti, s-au facut constatari din teren si s-au purtat discutii cu personalul medico-sanitar. Toate cazurile au fost operate sub rahianestezie, din care patru cezariene in 18 mai. Pentru ca antibiograma a relevat rezistenta la doar doua antibiotice, denota ca germenele nu este multirezistent”, se arata in comunicatul DSP Salaj. Ancheta nu este finalizata inca, insa Ligia Marincas spune ca cel mai important lucru este ca cele sase paciente sunt sub tratament, starea lor este buna, iar medicii specialisti le reevalueaza in vederea externarii. In acelasi timp, medicii de familie monitorizeaza starea de sanatate a celor cinci nou-nascuti, iar pana acum nu s-au raportat evenimente deosebite in starea de sanatate a bebelusilor.
Blocul Operator a fost inchis inca de la sfarsitul lunii mai pentru a fi prevenite alte cazuri de infectii cu meningita, fiind prima masura luata DSP Salaj si de comisia de specialisti care a demarat ancheta administrativa la ordinul managerului Laurentiu Barna.
Cercetarile continua la Spitalul Judetean, insa DSP a luat o serie de masuri care vor fi completate ulterior, in functie de cum se finalizeaza ancheta epidemiologica.
Ce au descoperit specialistii
Personalul din Spitalul Judetean nu a respectat precautiunile universale si protocoalele de lucru, nu a respectat masurile de prevenire si control al infectiilor nosocomiale si nu a raportat infectiile nosocomiale catre Serviciul de Prevenire si Control a Infectiilor Nosocomiale (SPCIN), se arata in concluziile comisiei constituite la nivelul DSP Salaj.
Ligia Marincas spune ca din anul 2006 pana anul trecut nu s-au inregistrat focare de infectii nosocomiale. Anul trecut au fost raportate 61 de cazuri, iar in primele patru luni ale anului in curs (ianuarie-aprilie) au fost inregistrate si raportate 56 de cazuri.
Pentru deficientele constatate in timpul anchetei, DSP Salaj aplica Spitalului Judetean o sanctiune contraventionala constand in amenda intre 500 si 1.000 de lei. In plus, s-au dispus o serie de masuri, printre care si reinstruirea personalului privind protocoalele terapeutice si respectarea precautiunilor universale, modernizarea Blocului Operator – proiect deja intocmit, ce are termen de finalizare luna noiembrie 2012, dar si controlul aplicarii masurilor preventive si de combatere a infectiilor nosocomiale.