Un proiect de OUG ce vizeaza modificarea actualei Legi a pensiilor stabileste eliminarea din legislatie a unei discriminari care permitea pensionarea mai rapida a celor care au capatat un handicap inainte de asigurarea in sistemul public de pensii si care a fost tratata, in 2018, de o decizie a CCR. Documentul trebuie, pentru a se putea aplica, sa fie adoptat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial.
Decizia data anul trecut de CCR a eliminat discriminarile ce existau la acel moment, respectiv cele cu privire la pensionarea persoanelor cu handicap, dar acum, prin acest proiect, se doreste modificarea legislatiei privind pensiile in concordanta cu decizia CCR.
Concret, proiectul de act normativ prevede, printre altele, ca vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare si a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap, nu doar cei care au capatat handicapul inainte de asigurarea la pensii.
Asta inseamna ca toti lucratorii vor beneficia, in functie de gradul de handicap, de reducerea varstei de pensionare cu: 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare; 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare; 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului, stagiul complet de cotizare.
In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adica perioada in care o persoana a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.
Aceste modificari propuse prin OUG in privinta pensiilor nu se aplica momentan. Astfel ca trebuiesc adoptate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.