Alocatia de stat pentru copii ar putea sa creasca in fiecare an, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea alin.(1), lit. a) si b) al art. 3 din Legea nr. 61/1993. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a votat recent in unanimitate proiectul. Urmeaza ca acesta sa fie supus votului in plen.
Initiativa legislativa prevede ca alocatia pentru copii "se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta" (ISR).
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza: a) 0,6 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap); b) 0,3 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin (3).
Proiectul a fost inregistrat la Senat in 11 septembrie 2018 si a fost respins in 14 februarie, insa Camera Deputatilor este for decizional, asa ca se asteapta rezultatul dezbaterii.
"Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor", se arata in expunerea de motive. Inflatia a crescut alarmant in ultima perioada, iar efectele asociate acesteia devin o povara serioasa pentru familiile din Romania, care isi sustin cu greu existenta. De asemenea, migratia romanilor spre alte tari pentru un trai mai bun reprezinta o problema alarmanta pentru natalitate si pentru demografia tarii., subliniaza initiatorii proiectului – Robert Sighiartau si Dumitru Mihalescul, deputati PNL.
Si ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca alocatiile de stat pentru copii urmeaza sa fie indexate anual, in raport cu indicele de inflatie, incepand din 2020.