Autoritatile au declarat ca cetatenii isi pot recupera integral banii, dar fara a primi despagubiri.
Mai multe institutii de stat au transmis un comunicat de presa comun romanilor care si-au achizitionat vacante pentru urmatoarea perioada in zonele puternic afectate de coronavirus.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Directia Generala Turism impreuna cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) au luat in calcul vacantele romanilor in strainatate in conditiile in care epidemia de coronavirus se extinde tot mai mult si a ajuns chiar si in nordul Italiei.
Autoritatile au incercat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru cetatenii romani care si-au achizitionat vacante in zonele afectate grav de coronavirus. Romanii trebuie sa trateze cu calm aceasta situatie pentru ca isi vor recupera integral sumele de bani, dar nu vor primi nicio despabugire in plus.
"Din punct de vedere legal, persoanele care si-au cumparat vacante si doresc sa le anuleze, in cazul unor circumstante inevitabile si extraordinare, au posibilitatea sa isi recupereze integral sumele platite catre operatorii de turism, insa nu pot beneficia de despagubiri suplimentare", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei.
Banii recuperati integral:
Astfel, cetatenii care si-au achizitionat vacante in zonele afectate de COVID-19, printre care se numara provincia Wuhan, orasele Beijing, Shanghai si Shenzhen si nordul Italiei, vor putea sa anuleze calatoriile inainte de inceperea executarii pachetului, adica inainte de a ajunge propriu-zis in vacanta.
Prin urmare, romanii care nu mai vor sa plece in tarile in care coronavirusul le poate pune viata in pericol trebuie doar sa anunte operatorul de turism si sa prezinte circumstantele inevitabile si extraordinare care pot afecta calatoria in cauza. De asemenea, autoritatile denumesc situatiile inevitabile ca fiind acele situatii care nu pot fi controlate de partea care invoca o astfel de "problema".
"Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanta nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de calatorie, "Prin exceptie de la alin. (1), calatorul are dreptul sa inceteze contractul privind pachetul de servicii de calatorie inainte de inceperea executarii pachetului.
Calatorul nu plateste nicio penalitate de incetare in cazul unor circumstante inevitabile si extraordinare care se produc la locul de destinatie sau in vecinatatea imediata a acestuia si care afecteaza in mod semnificativ executarea pachetului sau care afecteaza semnificativ transportul pasagerilor la destinatie".
Prin circumstante inevitabile si extraordinare intelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanta nr. 2/2018 "o situatie care nu poate fi controlata de partea care invoca o astfel de situatie si ale carei consecinte nu ar fi putut fi prevazute si evitate chiar daca s-ar fi luat toate masurile rezonabile", mai scrie in comunicatul de presa in cauza.