Dacă ești un tânăr din România și ești pasionat încă din copilărie de tot ceea ce înseamnă mașini, ATV-uri și motoare, avem o veste excelentă pentru tine! Există posibilitatea de a obține permis la 16 ani, valabil pentru o serie de categorii speciale: AM, A1 sau B1. Așadar, în acest articol, ne-am propus să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie, criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru dobândirea permisului, alături de actele necesare, dar și tipurile de vehicule pe care le poți conduce legal, în funcție de fiecare categorie de permis în parte.
Permis la 16 ani: ce condiții trebuie să îndeplinești și acte necesare
Așa cum aminteam și mai devreme, prima condiție este vârsta minimă. Școala aferentă categoriilor AM, A1 și B1, poate începe cel mai devreme, de la vârsta de 15 ani și 9 luni. Ulterior, când împlinești vârsta de 16 ani, poți susține examenul pentru permis.
Iată care sunt condițiile de înscriere la școală și ce acte sunt necesare:
● orice cursant dornic de un permis de motor la 16 ani, trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic și medical;
● cursantul trebuie să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002;
● buletin de identitate / carte de identitate valabile, în copie și original;
● cerere tip gratuită de la sediul școlii;
● aviz psihologic valabil 6 luni conform art. 5 din normele în vigoare;
● fișă de școlarizare realizată la sediul şcolii;
● taxă permis în jur de 90 de lei (se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online);
● fișă medicală auto valabilă 1 an;
Cum obții permisul la 16 ani?
Vârsta minimă
Așadar, poți avea permis la 16 ani pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis de scuter la 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1). Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoriile enumerate mai sus, este de 15 ani și 9 luni, iar când se împlinește vârsta de 16 ani, se poate susține examenul la Poliție.
Avizul psihologic și medical pentru permis la 16 ani
În plus, la fel ca și în cazul obținerii oricărui carnet de condus în România, va trebui să dovedești că ești apt din punct de vedere psihologic și medical, să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002, plus restul documentelor pentru un permis la 16 ani și acte necesare precum buletin de identitate/ carte de identitate valabile.
Urmarea și absolvirea cursurilor unei școli de șoferi pentru permis la 16 ani
Pe lângă condiția minimă de vârstă, avizul medical și cazierul judiciar, tinerii care vor să obțină un permis de conducere înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, vor trebui să frecventeze cursurile unei școli de șoferi din România, specializate pe fiecare tip de categorie în parte și care deține vehicule pentru categoriile permise de lege. De regulă, cursurile costă în jur de 2000 de lei și includ, atât pregătirea teoretică (legislație), cât și pregătire practică în poligon. În funcție de școala de șoferi, vehiculul pentru ziua examenului va fi gratuit sau contra cost.
Pregătire teoretică include 14 ore legislație rutieră, cea practică este de 30 de ore, 2 ore legislație specifică, 4 ore conducere preventivă și ecologică, 2 ore de prim ajutor și 2 ore pentru cunoșterea și întreținerea autovehiculului.
Mai trebuie să știi că examenul pentru obținerea unui permis de conducere în România, constă în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute. Așadar, trebuie să răspunzi corect la minimum 22 de întrebări. După aceea urmează proba practică corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.
Sursa motoboom.ro