Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate spune ca prejudiciul a fost de numai 10 mii de lei si a fost recuperat in totalitate.
Raportul Curtii de Conturi privind controalele efectuate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj in anul 2011 arata ca institutia a decontat medicamente si servicii medicale pentru pacienti decedati, cauzand prejudicii bugetului de stat. Alte nere- guli constatate si publicate de Curtea de Conturi se refera la decontarea cu 90 la suta a medicamentelor unor pensio-nari care aveau venituri mai mari si nu aveau acest drept, a validat prescriptii medicale pentru compesarea cu 100 la suta a medicamentelor fara ca bolnavii sa prezinte scrisori medicale, precum si decontarea serviciilor medicale pentru pacienti internati continuu si care au beneficiat in acelasi timp si de servicii medicale in ambulatoriul de specialitate.
Marius Tautu, prese- dintele-director general al CJAS Salaj, spune ca „ilegalitatile” constatate de Curtea de Conturi au fost remediate la momentul semnalarii lor sau in perioada imediat urmatoare. Practic, functionarea defectuoasa a Sistemului Informatic Unic Integrat a permis introducerea gresita a unor CNP-uri, nefiind vorba de pacienti decedati, asa cum se arata in Raportul Curtii de Conturi. „Au fost raportate in 2011 prescriptii medicale emise pe numele unor persoane decedate care nu s-au concretizat in valori, avand in vedere ca la verificarea efectiva a prescriptiilor medicale s-a constatat ca au fost introduse eronat CNP-urile pe prescriptie sau ca a fost declarata eronat data decesului. De exemplu, un bolnav de cancer in faza terminala primeste o reteta cu o zi inainte de deces, iar reteta apare emisa in acea luna. Acum au fost remediate problemele de functionare ale SIUI si nu mai poate aparea o astfel de greseala. Intr-adevar, au fost identificate un numar de 21 de cazuri in care pacientii au beneficiat de servicii medicale in regim de spitalizare continua si de servicii medicale in regim ambulatoriu. Prejudiciul a fost de 317,41 lei si a fost recuperat in totalitate. A fost greseala celor care au raportat serviciile, nu a noastra”, a precizat seful CJAS Salaj pentru Graiul Salajului. Tautu spune ca si prejudiciul de 2082,93 de lei cauzat de decontarea serviciilor medicale pentru sapte pacienti internati in regim de spitalizare continua si care au fost raportati in aceeasi perioada ca beneficiari ai serviciilor medicale in regim de spitalizare de zi a fost recuperat in totalitate, raportarile fiind facute de spitale diferite. In ce priveste decontarea cu 90 la suta a me-dicamentelor pentru pensionari care nu aveau acest drept, Tautu spune ca au fost depistate 223 de cazuri. Acestia aveau venituri mai mari de 700 de lei insa nu au declarat medicului de familie veniturile reale si nici nu au dat medicului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte veniturile ce le incaseaza. „Noi nu avem cum controla care pensionari beneficiaza de mai multe drepturi de pensie. Datele sunt introduse la nivel national de casele de pensii, iar noi nu avem cum sa obligam persoana sa ne prezinte toate cupoanele de pensie. Prejudiciul a fost de 7.538 de lei si a fost recuperat in totalitate”, conchide Marius Tautu.