“Zarurile au fost aruncate” în privința candidaților propuși de partidele din Sălaj pentru alegerile parlamentare, Biroul Electoral Județean validând deja numele celor care se vor afla în 6 decembrie pe buletinele de vot. Asemeni cetățeanului turmentat a lui Caragiale, nu peste mult timp ne vom întreba și noi, atunci când vom merge la urne “eu cu cine votez?”. Aveți în rândurile care urmează câteva date și numele candidaților celor 11 partide din Sălaj care concureaza la alegerile parlamentare, pentru două posturi de senator și trei posturi de deputat.

S-au înscris în competiția electorală, în ordine alfabetică, pentru a nu fi interpretări: Alianța Renașterea Națională, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Alianța USR-PLUS, Partidul Ecologist Român (PER), PNL, PMP, Partidul Puterii Umaniste (PPU), PRM, PRO România, PSD, UDMR.

Dintre actualii parlamentari, se regăsesc pe liste deputatul Seres Denes, de la UDMR, deputatul Lucian Bode de la PNL, senatorul Gheorghe Pop de la PSD și senatorul Cristian Lungu, de la PMP, deputatul Liviu Balint migrând în Dâmbovița.  Printre ceilalți candidați aflați pe liste avem antreprenori, medici, ingineri, economiști, juriști, avocați, profesori și chiar preoți, dar și persoane cu meserii mai puțin întâlnite la acest nivel, precum zugrav, țesătoare sau lăcătuș mecanic.

Dar să le luăm pe rând.

Proaspăt intrată pe scena politică românească, Alianța Renașterea Națională pare a avea, în Sălaj, cu o excepție, candidați aparținând unei singure familii. La Camera Deputaților pe listă de află asistenții maternali Diana și Ionuț Coste, iar la Senat Adrian, Viorel și Roxana Coste, alături de Laszlo Samuel, din Târgu Secuiesc.  

AUR, partidul diasporei lansat anul trecut, în Anglia, se regăsește și el pe listele pentru alegerile parlamentare, în județul Sălaj, cu șase candidați la Camera Deputaților și patru la Senat. AUR este, cu siguranță, partidul care surprinde prin profesiile candidaților săi. Astfel, pe lista pentru Camera Deputaților se găsesc mecanicul Vasile Joldiș, administratorul Raluca Crăciun, Florin Bogdan – operator CST, Mihai Cioază – macanic auto, Paul Vaida – șofer și Ioan Timoc – liber profesionist. La Senat, candidează  Vasile Secară – horticultor și jurist, Vasile Andreiaș – lăcătuș mecanic, Iuliu Fărcaș – zugrav și Nina Ciloci – țesătoare.  

Alianța USR-PLUS îl propune pe prima poziție, la Camera deputaților, pe Alin Prunean, coordonator regional PLUS pentru județele din Nord Vestul României, economist, implicat de peste 20 de ani în numeroase proiecte dedicate comunității, antreprenor, promotor al producătorilor locali, fermelor de familiei, identității culturale locale și susținător al unei reforme reale a administrației publice. Pe listă se mai găsesc Cozma Cristina Cosmina, Ştefan Boţa, Adrian Nistor, Radu Alin Marian şi Liviu Fărcaș.

La Senat lista este deschisă de Cosmin Cristian Viașu, președintele USR Sălaj, economist de profesie, cu un master în managementul afacerilor și antreprenor, ale cărui obiective politice vizează reforma administrației, îmbunătățirea infrastructurii de transport, a politicilor de mediu, dar și modificări ale legilor electorale. Lista e completată de Bob Virgil Marius, Gabriela Carmen Olar şi Mihai Tămaş.

Primul pe lista PER la Camera Deputaților este un profesor de sport din București, Constantin Ureche, urmat de zălăuanii Olimpia Fizeșan, Andrei Longodor, Marius Ciaca, Marius Mialău și Daniel Mocan. La Senat, lista e deschisă de un nume mult mai cunoscut, antreprenorul Elena Veronica Stanca, cu afaceri în domeniul turismului în Zalău și Boghiș. Pe listă mai sunt Marius Vereș, Simona Imre și Dorin Moș. 

PNL merge la Camera Deputaților pe mâna lui Lucian Bode, președintele organizației județene și ministru al Transporturilor, de profesie inginer electromecanic. Acesta a fost foarte vizibil în ultima perioadă, de când este ministru al Transporturilor și a contribuit, alături de echipa de minister, la accelerarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. De asemenea, în mandatul său s-a semnat și contractul de proiectere și execuție pentru tronsonul II la șoselei de centură a Zalăului.

Bode este urmat, la Camera Deputaților de inspectorul şcolar general, Vasile Bulgărean, directorul Şcolii Gimnaziale “Silvania” din Şimleu Silvaniei, Angela Lipo, antreprenorul Traian Iepure, juristul Robert Deak şi bancherul Cristian Pop.

Pentru prima poziţie pe lista de la Senat a fost nominalizat avocatul Bogdan Ilea, decan al Baroului Sălaj. Poate mai puțin cunoscut este faptul că până în luna martie, Ilea a fost președinte al Consiliului de Administratie al CFR. El a ocupat mai multe funcții înalte numite politic, printre care și pe cea de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Domeniilor Statului. De asemenea, Bogdan Ilea este membru în Consiliul de Administrație al Regiei Administraţia Română a serviciilor de trafic aerian, ROMATSA.

Pe lista pentru Senat îi urmează omul de afaceri Nicu Cherecheş, inginerul Dana Crişan şi antreprenorul Flaviu Ciortea.

La PMP, președintele filialei județene Vasile Cristian Lungu candidează pentru un  nou mandat de senator, el fiind urmat de specialistul în științe administrative Teodor Peter, inginerul Marius Blaj și administratorul Rodica Man. La Camera Deputaților, primul pe listă este antreprenorul Dumitru Cordoș, urmat de economistul Emanuel Pop, Radu Știrb, Corneliu Pop, Diana Coroian și Flaviu Vecian.

Partidul Puterii Umaniste, mai puțin cunoscut și activ în Sălaj, îl are ca și candidat la Senat pe Alin Călin Apati, iar la Camera Deputaților pe Dănuț Ioan Ihoș.

Și PRM are o listă scurtă de candidați, cu câte un avocat, atât la Camera Deputaților – Liviu Pop, cât și la Senat – Florin Păcurar.

După alianța cu ALDE, PRO România a cedat lista de la Camera Deputaților membrilor partidului alături de care merge la alegerile parlamentare. Aceștia au fost nevoiți să-și dea demisia din ALDE și să se încrie în PRO România. Așa a fost și cazul președintelui ALDE Sălaj, Valer Crișan, ce este acum primul pe lista PRO România pentru Camera Deputaților, el fiind urmat de avocatul Orlando Ciulea, juristul Ardelean Dan, Ludovica Breban, Ligiu Negrea și Dan Groza. La Senat, îi avem pe bucureșteanul Ștefănescu Vasile, jurist, antreprenorul Alin Ungur, directorul comercial Tegzeș Claudiu și doctorul Iulia Tout.  

PSD a venit cu o supriză la Camera Deputaților, unde Iuliu Nosa a ales să nu mai candideze pentru un nou mandat. Deși unele voci l-au creditat pe fostul prefect, Florin Florian, cel ales a fost medicul ortoped Florian Neaga, social democrații optând, chiar și la nivel central, pentru cooptarea unor medici renumiți pentru alegerile parlamentare.  Ca și o curiozitate, în tinerețe a fost timp de doi ani medic de intreprindere la Exploatarea Minieră Sărmăşag, iar în 2001, într-un sondaj al ziarului Adevărul, a reieșit că este medicul cu care zălăuanii se mândresc cel mai mult. La Camera Deputaților mai candidează vicepreşedintele PSD Zalău – Sergiu Panie, primarul comunei Cristolţ – Ioan Cheşeli, inspectorul şcolar Valentina Souca şi preşedintele TSD Sălaj – Ovidiu Costinaş.

La Senat, PSD mizează  pe cel care ocupă și în prezent funcția de senator, Gheorghe Pop, el candidând pentru un al patrulea mandat. Este licențiat în științe juridice și are cursuri postuniversitare, specialitatea Managementul Serviciilor Publice – Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. Pop este urmat pe listă de preşedintele PSD Zalău – Călin Forţ, primarul comunei Letca – Dorel Man şi doctorul Anca Eremiea.

UDMR mizează, din nou, pe experiența bogată a președintelui din Sălaj al acestei formațiuni politice, Seres Denes, jurist de profesie, pentru un nou mandat de deputat. Candidatul are cea mai bogată experiență parlamentară, el este deputat de 16 ani, după ce anterior fusese 12 ani senator. Lista UDMR de la Camera Deputaților este completată de expertul în administrație publică Bogya Annamaria, Istvan Lucza, Szoboszlai Gyork și Dobrai Ferenc.

De remarcat faptul că UDMR este singura formațiune politică importantă din Sălaj care propune o femeie pe o poziție eligibilă, profesoara Kovacs Irina – prima pe listă la Senat. Ea este urmată de inspectorul adjunct de la ISJ Sălaj, Dari Toma, Szekeres Eniko și Papp Lajos.  

Referitor la prezența femeilor pe listele pentru alegerile aprlamentare, mai sunt pe primele poziții Elena Stanca, din partea PER, la Senat, și Dina Coste, din partea ARN la Camera Deputaților, dar acestea au șanse reduse de a accede în Parlament, în condițiile în care sunt pe listele unor partide cu procente foarte mici în sondaje.