Coșul minim de consum înseamnă cât ar costa toate nevoile unei familii, de la mâncare, medicamente, haine, produse de igienă, până la abonamente de telefonie și bilete la spectacole.
Din 2021, salariul minim pe economie se va calcula ținând cont de valoarea coșului minim pentru un trai decent, dar fără a fi obligatoriu direct proporțional cu acesta. Legea privind aprobarea coșului minim de consum lunar a trecut de Parlament în luna august. Acest coș minim de consum lunar va cuprinde atât alimente cât și produse de igienă precum hârtie igienică, pastă de dinți, săpun, articole vestimentare, cheltuieli de uz casnic, dar și ieșirile în oraș.
De menționat faptul că stabilirea coșului minim de consum nu vine cu nicio obligație pentru Guvern, având doar valoare orientativă la stabilirea salariului minim pe economie.
Potrivit legii, se estimează că o familie cu 2 copii va cheltui aproximativ 1.700 de lei pe lună pentru alimente și produse de igienă. Pentru locuință și dotarea acesteia precum și pentru alte cheltuieli specifice, o familie cu 2 copii ar cheltui, în medie, 2.500 de lei pe lună. Pentru educație, vacanțe și cultură, se estimează că o familie cheltuie în jur de 800 de lei în fiecare lună. De asemenea, îmbrăcămintea și încălțămintea plus îngrijirea sănătății te-ar costa 780 de lei. Conform legii votate în Parlament,o familie cu 2 copii are nevoie de 7.000 de lei în fiecare lună, pentru a duce un trai decent.
La prima vedere, valoarea coșului de consum va fi cu mult peste valoarea salariului minim din acest moment (1.346 lei).
Cu toate acestea, au fost stabilite produsele și serviciile care vor face parte din acest coș minim.
Pentru alimente, avem 67 de sortimente de fructe, legume, carne, apă, lactate și dulciuri. Pentru o familie cu 4 membri (părinți și 2 copii) sunt calculate, de exemplu, 12 kg de pâine, 9 kg de cartofi, 3,5 kg de carne de pui și 1,8 kg de pește.
Pentru îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon dar și pentru practicarea sporturilor au fost incluse 24 de articole.
La categoria produselor de uz casnic se iau în calcul următoarele cantități:15 saci de gunoi, 700 ml săpun, 3 deodorante de persoană, 1 tub de pastă de dinți și 4 periuțe de dinți pe an.
De asemenea,coșul minim de consum pentru un trai decent include vizitele la frizerie și coafor, abonamentele la sala de sport, pentru mijloacele de transport în comun, de telefonie mobilă și la cablu.
Mai regăsim vacanțele anuale, ieșirile la restaurant sau cafenele, ratele bancare, cheltuielile cu întreținerea locuinței și unele activități culturale.
La toate aceste componente se mai adaugă un procent de 10 la sută din valoarea totală a cheltuielilor enumerate mai sus, menit să asigure fondul de economii al familiei.
Coșul minim pentru un trai decent a fost calculat pentru prima dată după 20 de ani (nu a mai fost calculat din anul 2000).