Noul Coronavirus se va răspândi rapid în următoarele săptămâni și luni și s-ar putea să se infecteze două treimi din populația planetei. Așadar, trebuie protejați mai ales bătrânii și în special persoanele care suferă și de alte boli. Aproape toți pacienții care au decedat în contextul noii infecții cu Coronavirus erau deja bolnavi încă înainte de a se infecta. Potrivit analizelor Organizației Mondiale a Sănătății, cei mai expuși sunt cei care suferă de boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli ale sistemului respirator și cancer.

Specialiștii au descoperit că bolile cardiovasculare dublează riscul de deces în rândul pacienților care fac și Covid19. Există o prevalență ridicată a bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale în întreaga lume. Oamenii de știință au stabilit că există 11 afecțiuni care cresc riscul de deces dacă pacienții se îmbolnăvesc cu noul Coronavirus: bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul, bolile renale cronice, bolile pulmomare cronice, accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă, astmul, bolile hepatice cronice și HIV/Sida.

În comparație cu pacienții spitalizați cu Covid-19 care însă nu suferă de alte afecțiuni preexistente, cercetătorii au stabilit că pacienții cu diabet zaharat și cancer sunt de 1,5 ori mai predispuși să moară, în timp ce în cazul pacienților cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă congestivă, riscul de deces este de 2 ori mai mare. Pacienții cu boli renale cronice sunt de 3 ori mai susceptibili de a muri. Media de vârstă a pacienților este de 61 de ani.

Evoluția bolii e adesea mai gravă la bărbați decât la femei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala pulmonară cauzată de noul Coronavirus a făcut mai multe victime în rândul bărbaților. O cauză ar fi faptul că sistemul imunitar al bărbaților este mai puțin rezistent decât cel al femeilor. Sistemul imunitar al femeilor este protejat de estrogen, un hormon feminin care ajută la lupta mai rapidă împotriva agenților patogeni. Contează foarte mult și stilul de viață. S-a dovedit științific că femele trăiesc mai sănătos decât bărbații.

La prima vedere, riscul de deces în urma infecției cu Coronavirus pare că diferă de la un pacient la altul. Intervalul de timp dintre momentul infectării unei persoane și cel în care survine decesul acelei persoane este estimat la aproximativ 3 săptămâni. Rata mortalității în urma infecției cu Coronavirus este mai mare în rândul persoanelor mai în vârstă. Unul din numeroasele studii făcute până în prezent a constatat că riscul de deces la persoanele simptomatice este 5 ori mai mare în rândul celor peste 60 de ani, în comparație cu cei cu vârsta până în 59 de ani. Distribuția populației pe categorii de vârstă și felul în care aceste categorii de vârstă interacționează între ele contribuie și ele la felul în care se răspândește infecția și crește rata mortalității. Pentru pacienții cu Covid 19 care prezintă simptome severe de boală, oxigenul și ventilarea mecanică fac diferența dintre viață și moarte.

Măsuri de prevenție privind infectarea cu noul Coronavirus

1.Spălatul mâinilor frecvent cu apă și săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool,elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.

2.Practicați igiena respiratorie -când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu un șervețel sau cu cotul flexat.

3.Mențineți distanța față de persoanele din jurul dumneavoastră.

4.Evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii. Mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate.

5.Dacă aveți febră, dificultăți de respirație și tușiți, sunați medicul de familie. Nu urmați nici un fel de tratament dacă acesta nu e recomandat de medic.

6.Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.

7.Evitați zonele aglomerate și mijloacele de transport în comun.

8.Alegeți să vă informați din surse oficiale.

9.Purtând o mască medicală putem ajuta la împiedicarea raspândirii unor afecțiuni respiratorii.

Măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) și respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor.