Legislatia privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost modifcicata la finele lunii trecute si aduce o serie de noi obligatii pentru angajatori.
Potrivit noilor prevederi, patronii au obligația de a asigura accesul persoanelor cu handicap la ocuparea unui loc de munca adaptat, conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, precum si de a adapta rezonabil locul de munca ce urmeaza a fi ocupat de catre acestea.
Drepturile de care beneficiaza persoanele cu handicap incadrate in munca sau aflate in cautarea unui loc de munca sunt: cursuri de formare profesionala, adaptare rezonabila la locul de munca, consiliere din partea unui consilier specializat in medierea muncii, perioada de proba la angajare de cel puțin 45 de zile lucratoare, preaviz platit de minimum 30 de zile lucratoare acordat la desfacerea contractului individual de munca pentru motive neimputabile angajatului precum si posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, daca beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare.
“Adaptare rezonabila la locul de munca” inseamna, potrivit legii, “totalitatea modificarilor facute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la munca al persoanei cu handicap; presupune modificarea si/sau adaptarea programului de lucru in conformitate cu potentialul functional al persoanei cu handicap, achizitionarea de echipament asistiv, dispozitive si tehnologii asistive si alte masuri asemenea”.
Totodata, persoanei cu handicap i se garanteaza egalitatea de sanse in prestarea activitatii si i se asigura accesibilizarea locului de munca si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul sau functional.
De mentionat ca, in contextul incadrarii in munca, prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III.