Pastele salajenilor pare anul acesta mai sarac decat oricand. Copiii de care parintii au uitat demult, pensionarii, oamenii amarati care si-au pierdut nadejdea si nu mai cred de multa vreme in Iepuras, se pregatesc de „Învierea Domnului”. Am contactat ieri autoritati locale si judetene, pentru a afla daca ii vor sprijini in vreun fel pe cetatenii cu posibilitati financiare reduse, in perioada sarbatorilor pascale din acest an si cu parere de rau am constatat ca nu e loc de asa ceva. Autoritatile locale si cei cu potential financiar si cu putere de decizie in Salaj nu sunt manati anul acesta de sentimentul bunatatii.
Primaria Zalau nu a programat
actiuni caritabile
Primaria Zalau, prin purtatorul de cuvant, Manuela Ghiurutan, ne spune scurt si la obiect ca „nu sunt programate astfel de actiuni”. Nici macar pe hartie, primaria nu a creionat un plan pentru a-i spriji in perioada Pastelui pe nevoiasii Zalaului. Spunem asta pentru ca nu exista un proiect de hotarare al Consiliului Local in acest sens.
Consiliul Judetean e prieten
cu Mos Craciun,
dar nu-l cunoaste pe Iepuras
Sebastian Olaru, purtatorul de cuvant al administratiei judetene, ne-a declarat ieri ca „asta trebuie sa se aprobe in sedintele de consiliu, iar pana acum nu s-a pus problema de asa ceva, in aceasta luna”. „De obicei, oferim pachete cu alimente de baza celor nevoiasi de Craciun”, se justifica reprezentantul Consiliului Judetean Salaj. Ce-i drept, oamenii amarati traiesc, de obicei, din…nimic si asteapta…nimic. Iar asteptarea nu ii costa bani.
Prefectura nu are fonduri
„Din pacate, nu avem alocate fonduri pentru asa ceva si nu am avut in ultimii ani”, ne-a declarat Oana Ciobanu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Salaj.
La Simleu Silvaniei
nu se da „mita electorala”
Primaul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, spune ca nu se vor da ajutoare de Pasti in acest an, „pentru ca e campanie electorala si nu vreau sa aud de <>„. „La nivel individual, sunt oameni care se ajuta intre ei, deci nu vor fi lasati pe dinafara nici cei cu situatii financiare reduse”, motiveaza primarul din Simleu. De altfel, Septimiu Turcas ne aduce si el aminte ca „de obicei, la nivel de primarie, alocam o suma de bani si impartim pachete oamenilor cu situatie financiara redusa, de Craciun”. „Banii pe care ii alocam sunt pu-blici si trebuie sa ii controlam”, incheie primarul din Simleu Silvaniei.stop_coloana
La Cehu Silvaniei s-a propus,
dar nu s-a aprobat
Varga Andrei, primarul orasului Cehu Silvaniei, spune ca „s-a propus in Consiliul Local alocarea unui buget pentru a le oferi produse specifice sarbatorilor de Paste oamenilor cu situatie materiala redusa, insa nu a fost aprobat”. „Deci, nu vom putea sa le oferim”, este concluzia pe cat de reala, pe atat de trista a primarului.
Jibouanii saraci
nu primesc nimic de Paste
Fara a oferi nici un fel de explicatie pe marginea acestui subiect, Eugen Balanean, primarul din Jibou, ne-a spus ieri scurt pe doi ca „nu oferim nimic!”.
Felicitari de la primarul
din Sarmasag
Dombi Attila, primarul comunei Sarmasag, ne-a dat ieri toate asigurarile ca va trimite cate o felicitare de Paste fiecarui cetatean, la domiciliu. „As vrea foarte mult sa ajutam pe toata lumea, dar din pacate nu putem noi sa gestionam banii publici, dupa bunul plac”, spune primarul.
Masa festiva cu cozonaci
si fursecuri la Crasna
Primaria din Crasna isi indreapta cat de cat privirea spre cei napastuiti de soarta. Pop Emeric, primarul comunei, ne-a spus ieri ca, desi nu sunt alocati bani din bugetul local pentru a le oferi putina bucurie de Paste locuitorilor cu posibilitati financiare reduse, „ne implicam prin sponsori, si anume societati comerciale, si organizam, in ziua de Paste, ca in fiecare an, o masa festiva, la Caminul de batrani din Crasna”. „Le vom da cozonaci, prajituri, fursecuri si bauturi racoritoare celor ce vor fi prezenti”, detaliaza primarul.
Bugetarii nu primesc prime,
pentru ca legea le interzice
Vremurile cu prime grase de sarbatori au apus de cativa ani in institutiile publice din Salaj. Faptul este confirmat chiar de catre reprezentantii Consiliului Judetean Salaj, ai Prefecturii Salaj si ai Directiei Sanitar Vete-rniare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, cu care am luat ieri legatura. Motivul? Legea nu le mai permite acest „lux”. Potrivit articolului 6, din Ordonanta de Urgenta 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, „autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta”.