“Acum ochii Mei vor fi deschiși și urechile Mele vor fi cu luare-aminte la rugăciunea ce se va face în locul acesta. Căci am ales și am sfințit templul acesta, pentru ca să fie numele Meu acolo în veci.” (II Paralipomena, cap.7)
Poporul nostru se poate lăuda (cine se laudă, întru Domnul să se laude…) cu multe și frumoase lăcașuri de închinare, deși “oamenii sunt sub vremuri”, cum zice cronicarul, iar uneori vremurile au fost vitrege. În orice localitate, mică sau foarte mare, edificiile care-ți atrag privirea încă de departe și-ți stârnesc admirația sunt lăcașurile de închinare – sfintele biserici. Aceste lăcașuri s-au ridicat nu doar prin dărnicia celor mai bogați, ci mai ales prin jertfelnicia celor care, asemenea văduvei din Sf. Evanghelie, au dat bănuțul din sărăcia lor, nu din prisosul avuției lor.
Așa s-a ridicat și Biserica din satul Adalin, cu hra-mul “Sf. Apostoli Petru și Pavel”, unde o mână de oameni (40 de familii) au înălțat lăcaș Domnului. Piatra de temeile s-a pus în anul 2002, a fost târnosită în anul 2009, iar în duminica din 24 august 2014 a fost sfințită pictura interioară – toate cu binecuvântarea P.S. Petroniu – episcopul Sălajului. Din soborul de preoți care au slujit la Liturghie au făcut parte și doi fii ai satului: Pr. Eugen Copaciu și Pr. Florin Forna.
Părintele paroh Victor Petrică a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru ajutor, pentru reușita acestor săteni, pentru jertfa lor și a subliniat aportul consilierilor: Copaciu Ioan (prim epitrop), Cristea Vasile (sfăt), Cristea Simion, stop_coloana Cristea Ioan, Cozma Nicolae.
Printre binefăcători se pot număra și coriștii care formează Corul “GLORIA DEI”, Zalău, care au pus și ei “o cărămidă” la temelia bisericii, dar mai ales prin cântarea lor pioasă de la Sf. Liturghie de sfințire. Astfel, toți au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile: pentru Sf. Evanghelie, pentru Sf. Liturghie, pentru Sf. Biserică, pentru bucuria și nădejdea revărsată asupra noastră și pentru bucuria de a fi în legătură cu Maica Domnului.
Pictorul Dragoș Mărginean a imaginat o icoană sub forma hărții României. iar în centru este Maica Domnului. Așa a re-prezentat el “Grădina Maicii Domnului”.
Fie ca Dumnezeu să primească rugăciunile ce se vor înălța în Sfânta Biserică din Adalin, să le răspândească tuturor pentru jertfă și să ne înscrie pe toți în Cartea Vieții.
Mulțumesc din suflet coriștilor, că au fost alături de mine și de consătenii mei, la această mare bucurie duhovnicească.
Valentin Porumb,
fiu al satului