Preşedintele ţării recunoaşte că legea promovată de PDL „instituie un tratament diferenţiat” de care beneficiază biserica in prestarea serviciilor sociale.
Traian Băsescu a luat decizia de a transmite Parlamentului spre reexaminare legea privind parteneriatul dintre stat şi culte in domeniul serviciilor sociale. Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de pană la 80 la sută din valoarea proiectului aprobat. „Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat in acordarea de finanţare publică intre culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte”, se arată in cererea de reexaminare a preşedintelui. Decizia preşedintelui Romaniei este insă in contradicţie cu opiniile formulate de către liderii locali ai PDL.
La cateva zile după adoptarea legii de către Camera Deputaţilor, preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode, organiza o conferinţă de presă in care declara că „principiile care stau la baza finanţării activităţilor sunt libera concurenţă, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparenţa, confinanţarea de minimum 20 la sută din partea solicitanţilor”. Liderul PDL Sălaj mai spunea că „scopul legii este de a contribui la valorificarea potenţialului cultelor de a sprijini dezvoltarea capitalului uman şi social, incurajarea şi dezvoltarea rolului cultelor in prevenirea şi combaterea marginalizării sociale şi implicarea cultelor in dezvoltarea mişcării de voluntariat”.
ONG-uri: „Instituie monopolul bisericii”
Organizaţiile neguvernamentale, intre care marea majoritate sunt furnizori acreditaţi şi cunoscuţi in ţară pentru calitatea serviciilor sociale oferite, solicitaseră anterior, printr-o scrisoare deschisă Preşedintelui Romaniei, să retrimită actul normativ inapoi la Parlament intrucat „este in contradicţie flagrantă cu principiul competiţiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, după cel al statului, al unităţilor de cult” şi „nu promovează serviciile, ci permite finanţarea construcţiei de instituţii numite aşezăminte sociale, pe langă unităţile de cult”. De asemenea, legea vine in contradicţie cu toate eforturile recente ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale in direcţia reformării sistemului de servicii sociale din Romania, concretizate prin proiectul de lege privind asistenţa socială supus dezbaterii publice.