Numarul de parlamentari a crescut cu 25 la suta. Avem mai multi decat Statele Unite sau decat Rusia

Romania a devenit campioana mondiala la numarul de parlamentari. I-am „invins” chiar si pe americani si pe rusi la acest capitol. Viitorul Parlament al Romaniei va numara nu mai putin de 588 de parlamentari, reprezentand Uniunea Social Liberala, Alianta Romania Dreapta, Partidul Poporului, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si minoritatile nationale, altele decat cea maghiara. Americanii au doar 535 de membri in tot Congresul, la o populatie de 250 de milioane de locuitori. In legislatura 2008-2012, numarul alesilor a fost de 471. Cei 117 alesi in plus ne vor costa peste 32 de milioane de euro in patru ani. Un simplu calcul arata ca pentru activitatea de parlamentar, alesii primesc lunar o indemnizatie care variaza intre 4.570 si 4.994 de lei. Pentru munca prestata in Parlament si pentru deplasarea in colegiile in care au fost alesi, „legiutorii” neamului mai primesc si o diurna de doi la suta pe zi. In medie, diurna se ridica la circa 2.400 de lei pe luna. In ce priveste deplasarea in teritoriu, deputatii si senatorii beneficiaza de transport gratuit, indiferent daca aleg avionul, trenul sau masina. Daca folosesc masina proprie, primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 de kilometri parcursi. In medie, costul carburantilor pe care un parlamentar il deconteaza poate ajunge si la 1.600 de lei. Vistieria statului va avea mult de suferit. Alesii care nu au domiciliul in Bucuresti beneficiaza de cazare gratuita la un hotel de lux sau in apartamente inchiriate. Cazarea pe luna a unui deputat sau senator costa in medie 7.600 de lei pe luna. Pentru cheltuielile de personal si intretinerea cabinetelor, parlamentarii primesc o suma forfetara de aproape 9.500 de lei pe luna. In concluzie, anual, statul va cheltui peste o suta de milioane de lei numai pentru indemnizatii si birourile parlamentare. In plus, pentru fiecare parlamentar sunt cheltuiti aproximativ 15.000 de lei pentru cazarea la un hotel de lux, biroul parlamentar, transport si telefonul mobil.

Nu incap toti in Casa Poporului

Cresterea numarului de parlamentari ar putea crea probleme in momentul in care plenul celor doua camere se va reuni in sedinta comuna. Sala de plen a Camerei Deputatilor are doar 463 de locuri, iar numarul total de parlamentari este de 588. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost ales senator de Teleorman si a venit cu ideea de a-i muta pe parlamentarii PDL la balcoanele plenului Camerei Deputatilor.

Cat cheltuie alesii salajeni

Din viitorul Parlament al Romaniei vor face parte si sase salajeni. Deputatii Iuliu Nosa (USL), Mirel Talos (USL), Seres Denes (UDMR) si Lucian Bode (ARD), precum si senatorii Gheorghe Pop (USL) si Alexandru Vegh (UDMR). Doar unul dintre ei este la primul mandat, Alexandru Vegh, restul de cinci fiind parlamentari si in legislatura 2008-2012. In perioada respectiva, sase parlamentari de Salaj au cheltuit lunar 150.000 de lei pe diurna, cazare, transport, telefon de serviciu si birourile parlamentare. La capitolul cheltuieli pe diurna, cazare, transport si telefon de serviciu, un parlamentar salajean a reusit performanta de a „inghiti” mai multi bani decat angajatii Consiliului Judetean si Prefecturii la un loc.(Paul Gorgan)

Bugat de bai ca-s asa multi

La trei zile dupa alegerile parlamentare zalauanii stiu, in mare, cine sunt cei care ii vor reprezenta in Parlament in urmatorii patru ani. Cei mai multi nu sunt prea increzatori ca lucrurile se vor schimba in bine, dar unii continua sa spere. Asta in timp ce altii sunt satui pana peste cap de toti si nici nu vor sa le mai auda numele.
„Nu stiu cine sunt, nici nu ma intereseaza, ca ne-am saturat. De 23 de ani votam schimbarea si am ajuns mai rau decat cel mai rau”, ne spune o pensionara atat de dezamagita de clasa politica incat nici nu a mers duminica la vot.
„Speram intr-o revenire a celor care ne conduc acum. Ne-am pus speranta in ei. Sperante de douazeci de ani ne tot punem si nu am realizat nimic, dar speram, de data asta. Eu cred ca s-au schimbat un pic lucrurile. Sau, daca nu, eu cred ca-s obligati sa le schimbe”, e de parere un barbat ceva mai optimist.
Cat despre faptul ca Romania are mai multi parlamentari decat Statele Unite sau Rusia, zalauanii cu care am vorbit au acelasi punct de vedere: sunt total impotriva.
„Normal ca are, ca doar trebe sa fie toate neamurile pe scaun. Acuma-s copiii celor care au fost. Trebe sa-i invete cum sa fure, nu? Asta-i adevarul, de ce sa ne ascundem dupa deget? S-a furat tot ce-i in tara si noi, cei care avem cate o amarata de pensie, traim de pe o zi pe alta. Si nici nu li-i rusine sa spuna macar ce salarii au, le dau pe post, la televizor. Nu sunt bani pentru pensii, dar pentru ei sunt”, se revolta o doamna. „Bugat de bai ii, ca strica numa banii pe degeaba”, completeaza un barbat.
La aceeasi problema, aproape acelasi raspuns. „Nu prea buna parere am. Se inghesuie prea tare si au intrat cum au intrat. Au intrat si locul doi, si locul trei, si aia care nu am vrut noi sa intre. Au intrat pe usa din dos”, ne spune un pensionar care nu-l crede pe Victor Ponta cand spune ca, desi vor fi mai multi parlamentari, nu vor cheltui mai mult decat cei din vechiul mandat. „Degeaba spune premierul ca tot acelasi buget a fi, ca in 2012. Va fi bugetul, poate, dar cate masini trebe sa le asigure la aproape sase sute de deputati si senatori? Si cazare, si cate si mai cate. Aia e o cheltuiala mare, domnule. Si o sa suporte clasa asta mai muncitoare, mai de jos”, explica interlocutorul nostru.
Alt zalauan ii da dreptate. „Nu-s de acord. Ar fi fost bine sa fie mai putini, pentru o paine atat de mare”, spune barbatul, care are si o explicatie pentru cresterea numarului de parlamentari. „De ce s-au inmultit? Io cred ca trebuiau mai multe posturi pentru unii. Trebuia sa fie mai multi ca asa este scris pentru unii, sa aiba cat mai multi bani, si pentru altii sa-i tina in spate si sa fie cat mai saraci”, ne spune barbatul. (A. Rad)

Alesii Salajului primesc astazi certificatele de parlamentari

Cei sase parlamentari de Salaj primesc astazi certificatele de alesi. Acestea sunt atribuite de catre presedintele Biroului Electoral Judetean, judecatoarea Claudia Tomsa, in cadrul unei ceremonii care are loc astazi la Institutia Prefectului, in prezenta prefectului Filonas Chis. Vor primi certificate de parlamentar, care atesta alegerea lor in 9 decembrie, deputatii Lucian Bode (ARD), Seres Denes (UDMR), Iuliu Nosa (USL) si Mirel Talos (USL), precum si senatorii Alexandru Vegh (UDMR) si Gheorghe Pop (USL).(Ana Tudoran)