Soferii spun ca in Zalau se circula inacceptabil de greu
Citadin ne asigura ca „deszapezirea este sub control”

Autoritatile si soferii vad realitatea de afara cu ochi diferiti. Soferii constata, pe pielea lor, ceea ce e evident. Se circula greu in tot orasul. Pe arterele principale se vede ca au ajuns, la un moment dat, si utilajele municipalitatii, dar sunt multe strazi, in special prin cartiere, pe unde nici lama, nici plugul, nu par sa fi trecut iarna aceasta. De cealalta parte, municipalitatea spune ca „actiunea de deszapezire este sub control”. Din centru pana la gara, din Bradet pana in Dumbrava, soferii mergeau ieri incet, pe soselele acoperite de zapada care continua sa cada si sa se depuna. Bulevardul, cea mai importanta si mai circulata strada din oras, era troienit de la un capat la altul. Taximetristii stiu cel mai bine cat de greu se circula si cat de „bine” s-au curatat drumurile. „Dezastru este peste tot. Am vazut utilajele prin zona centrala, in rest nu”, ne spune un taximetrist. „Foarte prost circulam. Daca o dat cu sare, nu o mai venit cu lama. O ramas molozul”, il completeaza un coleg. „Peste tot se circula greu. Foarte pregatiti is…”, constata alt taximetrist. „Utilajele au iesit azi dimineata si de atunci nu le-am mai vazut. Foarte, foarte rau ii. Au trecut alegerile si gata, nu-i mai intereseaza. Pana la alegeri, pana si acolo pe Fabricii a curatat, acum nimic”, ne spune tot un taximetrist. Partea buna a fost, daca se poate spune asa, ca strazile erau acoperite doar de zapada, nu si de gheata. Din ograda Citadinului, societatea care se ocupa, intre altele, si de deszapezire, lucrurile se vad altfel. „S.C. Citadin Zalau SRL intervine pentru deszapezire cu 15 utilaje. Lucreaza pentru indepartarea zapezii saizeci de angajati, din care douazeci sunt in aceasta perioada in dispozitiv 24 de ore din 24. Si in acest an, prioritate la interventie o constituie drumurile in panta, intrarile in oras si traseele mijloacelor de transport in comun, urmate de strazile adiacente. Conform informatiilor furnizate de directorul societatii, Virgil Nicora, actiunea de deszapezire este sub control”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Manuela Ghiurutan. Ce-i drept, utilaje am vazut ieri prin oras, dar nu au facut fata vremii. Iar declaratiile autoritatilor erau contrazise flagrant de realitatea de afara. O realitate pe care noi o vedem in fiecare iarna, ne este prezentata cu totul altfel. Asta in conditiile in care, inainte sa inceapa sa ninga, autoritatile se laudau ca anul acesta vor fi cu siguranta pregatite, argumentau ca sare este destula, la fel si nisip, iar utilajele sunt pregatite, plus ca au o masina in plus fata de anul trecut.

Nici pe trotuare nu-i mai bine
Pe trotuare, aceeasi situatie ca pe strazi. In fata magazinelor, unde agentii economici au fost obligati sa puna mana pe lopata, e curat. In rest, iti rupi gatul. Un bun exemplu sunt statiile de autobuz sau locurile unde sunt scari. In fata blocurilor, locatarii au iesit la munca patriotica, si, preventiv, unii au curatat si mai incolo de imobilul lor, pentru ca nu au nicio garantie ca angajatii municipalitatii vor ajunge prea curand pe strada lor. Stim si noi ca iarna nu-i ca vara, dar parca la noi vesnic e mai iarna decat la altii.(Alina Rad)

Si in judet se circula anevoie
Cei care au drumuri de facut, fie la picior, fie cu masina, toata ziua de ieri au fost disperati de drumurile inzapezite. Daca ai avut drum din Zalau spre Cehu Silvaniei, ieri dimineata nu puteai circula cu mai mult de 30-40 km pe ora. In functie de tipul de drum – national sau judetean – puteai sa-ti si dai seama cine a avut mai multa grija de felul in care circula oamenii. De la iesirea din Zalau pana la iesirea din Criseni se vedea ca trecuse pe drum o lama ratacita care a incercat sa lupte cu zapada. Cum ai cotit-o insa, pe drumul judetean spre Cehu, zapada era in elementul ei pe drum. Pietonii inotau in zapada, acolo unde ar fi trebuit sa fie trotuare, avand grija sa nu-i loveasca masinile, dar nici sa nu alunece in santuri. Cateva masini mari trasesera pe dreapta pentru ca nu mai puteau inainta. Pe dealul Cristurului, o dubita cu marfa aluneca indarat, usor si sigur, pentru ca nu putea sa urce. Nicio urma de masina de dezapezire nu era pe-acolo. In schimb, zapada mare era amestecata de rotile masinilor cu nisipul imprastiat, din timp, pe drumul judetean. Dar, degeaba, ca trebuia sa circuli cu atentie sa nu te trezesti in sant. Doar in localitati se mai vedea o urma de curatare. Abia pe la amiaza, la intoarcere, ne-am intalnit cu un utilaj de deszapezire ratacit pe drumul spre Cehu Silvaniei. Reintrand pe drumul national, in zona Criseni, asfaltul era negru, asa cum si spun drumarii de fiecare data cand ii intrebi cum e starea drumurilor. Dar, odata apropiindu-te de Zalau, unde se ocupa Citadinul de deszapezire, ne-am afundat din nou in omat. Asa ca nu putem decat sa tragem concluzii subiective: la unii se poate sa fie drumul curatat, altora le este greu sa-si faca treaba. Oare care e secretul celor care pot, pe vreme de ninsoare, sa scoata asfaltul de sub zapada?(Ana Tudoran)