Parlamentul supradimensionat al Romaniei se intruneste in aceasta saptamana in sesiune extraordinara pentru a supune la vot modificarile din statutul senatorilor si deputatilor. Potrivit chestorului Senatului, Ioan Chelaru, parlamentarii sunt convocati in vederea modificarii Statutului parlamentarilor, a aprobarii bugetului Legislativului si discutarea ordonantei privind indexarea pensiilor. Un punct de interes pentru parlamentari este initiativa venita din partea majoritatii parlamentare prin care se solicita Parchetului sa noteze in cererea de retinere, arestare sau perchezitie a unui ales motivele concrete care justifica aceasta masura si sa nu mai trimita, ca pana acum, dosarul integral. „Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a parlamentarului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv, care justifica masura solicitata. Cererea este insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se arata in textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.
Aceasta modificare a statutului alesilor nostri a starnit deja dispute, cei din opozitie aratand ca se doreste ingreunarea modului de ajungere in fata justitiei a parlamentarilor cu probleme penale.
Parlamentarii salajeni nu sunt de acord cu aceasta modificare, fie ca sunt din grupul majoritar, fie ca sunt din opozitie. Lucian Bode, deputat ales pe colegiul Simleu Silvaniei, spune ca aceasta initiativa a parlamentarilor puterii este pur si simplu o prostie. „Voi vota impotriva acestei modificari si cred ca tot grupul parlamentar al PDL va vota impotriva. Imunitatea parlamentara este data doar pentru declaratii politice, nu si pentru probleme de alta natura cu legea. Dar, daca se reuseste modificarea statutului in acest sens, acolo duce: la protejarea celor cu probleme penale. Categoric sunt impotriva acestei modificari”, s-a aratat Lucian Bode ferm impotriva propunerii venite din cadrul USL.
Proaspat ales senator pe colegiul Cehu – Simleu, Alexandru Vegh de la UDMR spune ca nu a primit propunerea de modificare a statutului parlamentarilor si ca trebuie sa vada exact despre ce este vorba. „Dar ca idee generala, cine a gresit, trebuie sa raspunda in fata legii. Trebuie sa existe aceeasi unitate de masura pentru cetateni, indiferent de functiile pe care le ocupa”, arata Alexandru Vegh.
Mai ponderat se arata senatorul PSD Gheorghe Pop, ales pe colegiul Zalau – Jibou, care a declarat pentru Graiul Salajului ca asteapta o discutie asupra acestei probleme in cadrul grupului parlamentar din care face parte si abia dupa aceea va vota sau nu pentru aceasta modificare. In schimb colegul sau de partid, deputatul Iuliu Nosa, ales pe colegiul Jibou, spune clar ca nu este de acord cu aceasta modificare. „Nu voi fi de acord sa impiedic prin orice mijloc actul de justitie. Ca parlamentari, beneficiem de imunitate doar pentru declaratii politice, dar in ceea ce priveste presupuse acte care fac obiectul unui act de cercetare penala, cel aflat in cauza, este spre binele lui si a unei functionari normale in societate sa fie supus actului de justitie pentru a-si arata nevinovatia. Daca au gresit, sa plateasca”, a declarat pentru Graiul Salajului deputatul Iuliu Nosa
Parlamentarii cauta sa-si intareasca imunitatea in fata anchetatorilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...