Dupa un avant mai rar intalnit in constructia de imobile, a urmat o cadere din care multi nu mai nadajduiesc sa iasa. Pe piata imobiliara oferta este de trei ori mai mare decat cererea. Preturile au scazut odata cu instalarea crizei financiare si nu se intrezareste o vreme care sa le echilibreze cat de cat. Multi salajeni au luat drumul strainatatii cu dorinta de a castiga un ban pe care sa-l investeasca apoi in tara, de regula intr-o locuinta, daca se poate la obarsie sau cat mai aproape de locurile de bastina. Cine s-a sculat devreme a ajuns departe. Altfel spus, cei plecati pana prin anul 2005 au avut sorti de izbana. Apoi treburile s-au stricat si la noi si-n toata lumea. Sunt sute de familii tinere din Salaj care si-au inceput o constructie, in urma castigurilor de peste hotare, si pe care mai apoi au abandonat-o sau incearca sa o instraineze pentru ca nu mai dispun de fondurile necesare pentru a o finaliza.
Cine a pariat pe banii din Spania a ramas cu casa neterminata
Banca i-a fript
Familia Garbouan a plecat prin anul 2002 in Spania. Mai intai el, Dorin. Dupa ce si-a facut vad a chemat-o si pe Adriana, sotia sa. Copilul l-au lasat in grija parintilor lui Dorin.Se intorceau in tara de sarbatori, o data sau de doua ori pe an si si-au facut planuri mari: sa-si construiasca o casa cu etaj in mijlocul satului. Au inceput lucrarile in 2009. In 2011 casa a fost finalizata. Jumatate din bani erau credite din banci, credite luate cu gandul ca cei doi soti se vor intoarce in Spania, vor castiga necesarul sa se scape de datorii si totul va fi bine. Numai ca socoteala din Romania nu s-a potrivit cu cea din Spania. Creditele n-au putut fi rambursate si astfel banca a scos casa la vanzare. Daca treceti prin Creaca, inainte de iesirea spre Jibou, pe partea stanga veti vedea un imobil semet infasurat de un baner pe care sta scris cu litere de dimensiunea unui om „CASA DE VANZARE”
Nu primesi nici macar cat investesti
Mircea a lucrat doi ani in Marea Britanie, langa Londra. In constructii a lucrat si castiga bine. Sotia sa Rodica, tot doi ani a fost bona la o familie din insula Ibiza (Spania). Dupa primul an de truda in strainatate s-au intors in tara pentru o scurta vacanta, timp in care au achizitionat un teren pe strada Eminescu din Zalau. Cu 30.000 de euro a cumparat familia Pausan terenul din Zalau.Dupa al doilea an, reintorsi in Salaj au purces la ridicarea unui imobil cu demisol parter si mansarda. Numai ca banii agonisiti peste mari si tari n-au fost suficienti in…Zalau. Casa inca nu e terminata si s-a investit deja 70.000 de euro. Disperata, Rodica s-a intors in Ibiza. Dar in loc de 900 de euro pe luna nu mai primeste decat 600 de euro. Asa ca au hotarat sa vanda casa si sa-si cumpere ceva mai ieftin pentru a avea un acoperis deasupra capului. Suma maxima care i s-a oferit familiei Pausan a fost de 80.000 de euro. O suma sub asteptari pentru cei doi soti.
Nu mai au bani de finalizare
Daca treci pe drumul judetean 191 C din Zalau inspre Jibou, dat iti va fi sa vezi locuinte noi, unele ridicate in rosu, altele in stadiul de fundatie, care nu mai da Cel de Sus sa se finalizeze. Unele dintre ele la fel aratau si in primavara si in vara trecuta. Aproape de intrarea in Moigrad, inca din toamna lui 2011 o cladire in rosu a fost inaltata in doua-trei saptamani. Dupa dimensiuni pare un duplex. Acoperis nu are. Zapada, inghetul si ploile din primavara au facut ca unii pereti sa se deterioreze, sa se innegreasca, sa se macine incet. Spun vecinii ca proprietarul lucreaza in Italia. „S-a dus sa faca bani sa-si termine vila, ca altfel se distruge de tot”, afirma o femeie cu un usor ton ironic. La intrarea in Brebi, doua fundatii asteapta de mai bine de un an sa fie „impodobite” cu caramida, sa nu ramana golase si daca se poate chiar si cu tigla. Viceprimarul comunei Creaca, Fabian Sabou, afirma ca „in comuna exista mai bine de 20 de case in constructie, care asteapta bani din strainataturi pentru a devini locuibile. Mai bine de jumatate dintre ele sunt acoperite. Vin proprietarii lor cu bani din afara, dar de foarte putine ori suficienti pentru a termina constructia. Si iar se intorc sa mai castige un ban si iar revin.Sunt case in comuna de 7-8 ani in constructie, dar recunosc si cei plecati ca pe zi ce trece e tot mai greu. Multi regreta ca s-au apucat de ridicarea unei case, ca s-au inhamat la o asemenea truda, in astfel de vremuri.”