USL ar obtine 62 la suta din mandatele de parlamentar, iar PDL 21,4 la suta, adica cu 48 mai putine decat in urma cu patru ani. PP-DD s-ar alege cu 47 de mandate
Agentia de Rating Politic a realizat o simulare pentru alegerile din iarna acestui an bazata pe scorul obtinut la alegerile locale. Scorurile nu difera radical de unele sondaje lansate recent pe piata. Datele de referinta reprezinta rezultatele pentru consiliile judetene centralizate de Biroul Electoral Central. Astfel, USL ar obtine 62 la suta din mandatele de parlamentar. Conform cercetarii, alianta dintre PNL-PSD-PC si, mai nou, UNPR ar castiga 339 de mandate de parlamentar, cu 82 in plus fata de acum patru ani, in conditiile in care pe simularea „locale – 2012”, datorita fortei USL in multe colegii si datorita „dublarii” colegiilor, Parlamentul se mareste cu 77 de locuri si va avea 547 de membri, arata simularea. PDL ar obtine 21,4 la suta din mandate, adica cu 48 mai putine ca in urma cu patru ani, UDMR – 27, mai putine cu patru, PP-DD – 46 de parlamentari. Diferenta fata de 2008 e de 76 de mandate, iar fata de numarul de 470 de mandate obisnuit diferenta e de 77. In 2008 Parlamentul a fost suplimentat doar cu un mandat, in judetul Arad, de la 470 la 471.
De ce se poate suplimenta numarul parlamentarilor
Potrivit actualului sistem de vot, fiecare partid primeste in fiecare judet si la nivel national, in functie de cota sa de voturi de la alegeri, in mod proportional, un numar de mandate. Aceste mandate nationale sunt impartite echitabil fiecarei circumscriptii si fiecarui partid per judet. Apoi, in fiecare circumscriptie pentru fiecare colegiu uninominal se aloca pe rand mandatele. Mai intai castiga colegiile acei candidati care au avut mai mult de 50 la suta plus unu din voturi. Apoi, pentru celelalte colegii ramase neocupate primesc mandate ceilalti candidati, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinut, pana se epuizeaza colegiile si mandatele ce se cuvin fecarui partid. E posibil ca un partid sa castige intr-un judet din prima cu 50 la suta plus unu mai multe colegii, chiar daca depaseste numarul de mandate calculate pentru acel partid in acel judet. Foarte important: toate aceste mandate/colegii ii raman alocate pentru ca au fost castigate cu 50 la suta plus unu. In schimb, toate celelalte partide care sunt indreptatite sa primeasca mandatele le obtin chiar daca toate colegiile sau majoritatea lor au fost deja ocupate de candidati castigatori din prima! Astfel se ajunge la situatia ca un colegiu sa poata avea doi castigatori! Acesta e efectul direct al combinarii metodei „majoritare” si a celei proportionale. Consecinta este ca numarul de parlamentari creste cu fiecare colegiu care este „dublat” in acest mod. Aceste situatii se petrec acolo unde un partid puternic castiga intr-un judet multe colegii „din prima” cu 50 la suta plus unu, asa cum este cazul cu USL.
Nesiguranta mare pentru PDL si PP-DD
Numarul de colegii pe care USL le castiga „din prima” cu 50 la suta plus unu este neobisnuit de mare pentru alegerile din Romania. In plus, USL castiga in judetele unde are rezultate mai slabe si mandate dupa metoda proportionala. „Datorita numeroaselor mandate pe care USL le poate obtine cu 50 la suta plus unu, dar la limita, si datorita redistribuirii si dublarii colegiilor, gradul de incertitudine al mandatelor castigate de PDL si PP-DD este foarte mare. Se pot face destul de greu calcule pentru aproape jumatate din colegiile pe care PDL le-ar putea castiga, aproximativ 50 din 117. Sansa poate alege castigatori neasteptati. De asemenea, in cadrul USL si in interiorul fiecarui judet, mai ales in Muntenia si Moldova, fiecare candidat se va stradui sa obtina peste 50 la suta din mandate. Orice vot sub acest prag poate duce la pierderea mandatului”, este una din concluziile simularii alegerilor parlamentare.