Şoferii cu maşini tari sunt arşi la buzunare

Inmpozitul pe maşini se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 de centimetri cubi sau o fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din normativele Codului fiscal.
Spre exemplu, pentru maşinile cu capacitate cilindrică între 1601 şi 2000 de centimetri cubi, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei pe 200 cmc. La cele cu capacitatea cilindrică între 2001 şi 2600 de centimetri cubi este de 72 lei pe 200 cmc. La cele cu capacitatea cilindrică între 2001 şi 3000 de centimetri cubi este 144 lei pe 200 cmc, iar la cele cu peste 3001 centimetri cubi suma de luat în calcul la stabilirea impozitului anual este 290 de lei pe 200 cmc.
În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu o capacitate cilindrică de până la 1600 centimetri cubi, suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 8 lei pe 200 cmc. Acest calcul pentru stabilirea impozitului se aplică atât maşinilor deţinute de persoane fizice, cât şi celor deţinute de persoane juridice. stop_coloana
Impozitul pe maşini se achită în două tranşe anuale, prima fiind stabilită anul acesta pentru 31 martie.
Proprietarii de maşini care plătesc până la 31 martie impozitul pe tot anul beneficiază de o reducere de 10 la sută stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Totodată proprietarii de autovehicule care vând o masină anul acesta trebuie să ştie că abia din anul următor vor înceta să plăteasă impozitul pe maşina vândută. Practic impozitul pe maşină se datorează pe prioada cât maşina este înmatriculată sau înregistrată în ţara noastră, plata acestei taxe făcându-se la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru.