Vechea promisiune cu aducţiunea de apă de la Gilău are şanse anul viitor

vechea-promisiune-cu-aduciunea-de-ap-de-la-gilu-are-anse-anul-viitor06_54312

 

Reprezentanţi ai Companiei de Apă, împreună cu mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Zalău, au efectuat ieri, 15 februarie, o vizită în teren în cartierul Ortelec, pentru a identifica locul unde vor realiza un nou bazin pentru aducţiunea de apă în cartier. Mâine, 17 februarie, aceeaşi echipă se va deplasa şi în cartierul Dumbrava.
Echipele identifică spraţiul unde se vor construi noi bazine de apă care să alimenteze populaţia Zalăului, în cadrul proiectului de aducţiune de apă potabilă de la Gilău, judeţul Cluj.
La această oră, în Zalău există două rezervoare de apă în Dumbrava în zona Liceului de Artă, care pot stoca o candtitate de 10.000 de metri cubi de apă, un bazin în Brădet, pe strada Cetinei, care poate stoca 5.000 de metri cubi de apă, şi un bazin de apă în Ortelec, care paote stoca o cantitate de 5.000 de metri cubi de apă. Cele patru bazine alimentează, prin cădere, oraşul cu apă.
Bazinele existente la ora actuală nu fac faţă pentru alimentarea cu apă a tuturor zălăuanilor, de aceea, în cadrul acestui proiect se vor construi alte două bazine noi. Un bazin se va construi pe dealul din centrul Ortelecului, care va putea stoca 500 de metri cubi de apă şi un bazin în Dealul Morii, în zona fostului poligon, care va putea stoca 1.000 de metri cubi de apă. Cu cele două bazine noi, Zalăul va avea şase bazine pentru alimentarea cu apă, care vor putea stoca în total o cantitate de 21.500 de metri cubi de apă, conform informaţiilor primite de la Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă Sălaj.
Marcel Zaharia stop_coloana ne-a declarat ieri că anul viitor vor demara lucrările la proiectul de aducţiune a apei de la Gilău.
„În septembrie 2016, aplicaţia pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a fost depusă la Autoritatea de Management de la Ministerul Mediului. În decembrie 2016 s-au primit observaţiile de la Autoritatea de Management. În momentul de faţă se lucrează pentru clarificarea acestor observaţii, urmând ca aplicaţia să fie transmisă în cel mai scurt timp la Comisia Europeană. După eventualele observaţii şi modificări sau completări primite de la Uniunea Europeană, va fi semnat contractul de finanţare. Estimăm că primele lucrări pot incepe în partea a doua a anului 2018”, ne-a spus Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă.
Proiectul de aducţiune de apă prevede alimentarea cu apă potabilă a Zalăului prin aducţiune de la Gilău, judeţul Cluj. În proiect se doreşte modernizarea infrastructurii aducţiunii de apă, dar şi construirea celor două bazine de apă, pentru că actualele bazine de apă nu pot deservi întreaga populaţie a oraşului.